US Open: Macháč v derby udolal Koláře. Debutantka Bejlek si vyšlápla na Mladenovicovou!

- Redakce

V kvalifikaci grandslamového US Open se ve středu hned zkraje programu konalo české derby. Tomáš Macháč v něm přehrál svého reprezentačního kolegu Zdeňka Koláře ve třech setech a postoupil do druhého kola kvalifikace. Stejné mety dosáhla také šestnáctiletá turnajová debutantka Sára Bejlek, jež po skvělém výkonu udolala bývalou světovou desítku Kristinu Mladenovicovou z Francie!

Bejlek má první výhru v kvalifikaci grandslamu!
Teprve šestnáctiletá Sára Bejlek (194.) si při své druhé účasti v grandslamové kvalifikaci připsala premiérovou výhru. Talentovaná Češka vyzrála v úvodním kole kvalifikace US Open na bývalou světovou desítku Kristinu Mladenovicovou (114.) po dvou hodinách a třech minutách boje 6:4, 1:6 a 6:4.

Tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou v utkání předvedla velmi bojovný výkon, doplněný tradičně pestrou hrou. Zkraje prvního setu sice dvakrát nevyužila vedení o brejk, po dalším úspěchu na returnu z deváté hry už ale sadu doservírovala. Po nevydařeném druhém dějství začala hůře i v tom rozhodujícím, manko 1:2 s brejkem ale rychle dohnala.

Klíčový moment vyrovnaného střetnutí přišel v desátém gemu, kdy Mladenovicová vyrobila proti prvnímu mečbolu české tenistky dvojchybu. Bejlek, která se už letos zúčastnila kvalifikace Wimbledonu, vyzve v dalším kole Australanku Priscillu Honovou (168.).

„Pocity jsou neskutečné. Jsem moc ráda za to, že tu mohu být a že jsem porazila takovou hráčku. Ukázala jsem, že sem patřím,“ radovala se Bejlek v rozhovoru pro Tenisový svět.

Macháč v kvalifikačním derby porazil Koláře
Vítězem kvalifikačního derby na US Open se stal Tomáš Macháč (126.). Jednadvacetiletý Čech porazil v úvodním kole za rovné dvě hodiny 7:5, 4:6 a 6:1 krajana Zdeňka Koláře (151.).

Berounský rodák, jenž do New Yorku přicestoval jako čerstvý vítěz challengeru v polském Grodzisku Mazowieckém, natáhl svou vítěznou šňůru už na šest zápasů. Pětadvacetiletý Kolář byl v úvodním setu dvakrát o brejk napřed, za stavu 5:6 ale prohrál servis čistou hrou. Ve druhé sadě se mu za stavu 4:4 povedlo pro změnu čistou hrou uspět na příjmu, aby následně dějství dopodával.

Jenže rozhodující sada už drama nenabídla. Nasazená dvacítka v něm ztratila jediný gem a postoupila v Národním tenisovém centru Billie Jean Kingové do druhého kvalifikačního kola. V tom se Macháč utká poprvé v kariéře s Jozefem Kovalíkem (187.) ze Slovenska.

„Zápas to byl těžký. Bylo divné hrát proti Čechovi na takovém turnaji, nicméně jsme se Zdeňkem asi počítali s tím, že to bude z obou stran nervóznější. Bylo to pro mě náročnější, a to kvůli přeletu z Polska. Ze začátku mi to příliš nešlo, jsem ale rád, že jsem se zmátořil a ve třetí sadě zahrál dobře,“ nechal se slyšet pro Tenisový svět Macháč.

„Oba jsme dělali chyby, ale z mé strany to bylo lepší, než jsem čekal. Tomáš hrál výborně, skvěle servíroval. Gratuluji mu,“ okomentoval české derby Kolář.

Podrobnější ohlasy obou aktérů derby si můžete přečíst zde.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (151.) – TOMÁŠ MACHÁČ (126.) 5:7, 6:4, 1:6

1. kolo kvalifikace žen
Kristina Mladenovicová (FRA, 114.) – SÁRA BEJLEK (194.) 4:6, 6:1, 4:6

Kompletní program kvalifikace US Open naleznete zde.