V důležitých chvílích jsem do toho více šel, radoval se po těsné výhře Rosol

- David Schlegel, David Sokol

Velké drama prožil v prvním kole dvouhry na pražském challengeru IBG Prague Open 2022 by Moneta Money Bank Lukáš Rosol. Proti šestému nasazenému Turkovi Ergimu Kirkinovi dokonce odvracel mečbol a vyhrál až v tiebreaku rozhodujícího setu 7:1.

„Byl to moc těžký zápas. Bylo to hodně o vůli, protože podmínky hrály hodně proti mně. Věděl jsem, že je vlhko a že balony nepoletí a že to bude hodně o výměnách a nebudu si moci pomáhat servisem. To se potvrdilo, ve třetím setu byla řada brejků na obě strany a už ani nemělo váhu, kdo servíruje. Pořád se hrálo a jsem velmi rád, že mi nakonec vyšel ten tiebreak ve třetím setu,“ komentoval obrat 4:6, 6:4 a 7:6(1) zkušený Čech.

Rosol měl na začátku zápasu výhodu brejku, ale v závěru první sady si dvakrát v řadě prohrál servis, aby set ztratil. Do druhé sady vstoupil brejkem, ale když podával na vítězství v setu, čelil brejkbolu, který odvrátil a nakonec srovnal stav. Ve třetí sadě vedl Rosol 5:4 a při svém servisu měl mečbol. Přesto ho nakonec Kirkin brejkl a za stavu 6:5 si pak Turek vypracoval po nevynucených chybách Čecha brejkbol on. Po skvělém servisu a winneru do protipohybu soupeře ale Rosol hrozbu ztráty zápasu zažehnal a v tiebreaku už jasně dominoval. 

„Ani jeden set nebyl v mé režii. V prvním jsem měl výhodu brejku, ale on to otočil. Ve druhém i ve třetím setu jsme se pořád tahali. Bylo to o pár míčích. Možná jsem do toho v těch důležitých chvílích šel víc já než on a kvůli tomu se zápas přiklonil na mou stranu,“ přemítal Rosol po zápase.

Rosol přijel do Prahy jako čerstvý vítěz pětadvacítky ze švýcarského Muttenzu, kde v pěti zápasech neztratil ani set, získal 25 bodů do světového žebříčku a přiblížil se na dostřel třístému místu na světě.

„Turnaj byl skvělý. Odehrál jsem tam spoustu kvalitních zápasů a s každým utkáním jsem se neustále zlepšoval. Jsem rád, že se mi konečně po čtyřech letech, poprvé od roku 2018, podařilo ten titul urvat. Byl jsem naposledy ve finále letos na začátku roku v egyptském Šarm aš-Šajchu, ale tam jsem prohrál,“ připomněl Rosol porážku s Američanem s libanonskými kořeny Hadym Habibem.

Rosol všechny soupeře jasně přehrával. Zahrál velké množství vítězných míčů, výborně podával. Ve druhém kole ani ve čtvrtfinále neztratil ani jednou své podání, v semifinále i finále nabídl soupeři vždy po jednom jediném brejkbolu. Ty sice jak Švýcar Wenger v semifinále, tak Francouz Mora ve finále proměnili, ale vždy až ve chvíli, kdy měl v zápase Rosol bezpečný náskok. 

„Nejtěžší byl pro mě první zápas s Jakubem Paulem. Tam jsem nevěděl, co od toho očekávat. Švýcar měl na mě brejk v prvním i ve druhém setu, ale vždycky jsem to otočil. V prvním setu jsem ho brejkl za stavu 5:5 a dohrál si to,” připomněl Rosol, který ve druhém setu odvracel na servisu tři setboly soupeře za stavu 4:5.

Lukáš Rosol měl v Muttenzu hrát i čtyřhru s Michaelem Vrbenským. Byli na akci dokonce prvním nasazeným párem, ale nakonec Češi do turnaje nenastoupili. „Ve Švýcarsku pršelo a ve středu večer jsem měl mít už odehraný jeden debl a jeden singl. Místo toho jsem měl odehraných jen pět gemů v prvním kole dvouhry, a ve čtvrtek jsem tak měl hrát dva zápasy dvouhry a měli jsme s Michaelem hrát ještě první kolo čtyřhry. Domluvili jsme se, že to skrečujeme, abych já ušetřil síly na dvouhru a Michael se po vyřazení ve dvouhře připravil na challenger v Praze,“ vysvětlil Lukáš Rosol, který se ve druhém kole střetne v souboji generací s finalistou posledního juniorského Australian Open Jakubem Menšíkem.