Čtyři grandslamy v jednom roce? Vždy to byl můj sen, těší Malečkovou po konci na US Open

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Návrat po šesti letech. Jesika Malečková (210.) si zahrála v kvalifikaci US Open poprvé od roku 2016, přičemž se premiérově v kariéře představila v jednom kalendářním roce na všech čtyřech grandslamech. Úvodní kolo jí ve Flushing Meadows nevyšlo, Ukrajince Kateryně Baindlové (136.) podlehla za hodinu a pětatřicet minut po setech 4:6 a 4:6.

Vstup do utkání prvního kola kvalifikace vyšel Jesice Malečkové skvěle. Okamžitě vzala své soupeřce servis, jenomže pak dvakrát po sobě přišla o ten svůj. Kateryna Baindlová se ujala vedení 3:1, avšak to jí příliš dlouho nevydrželo.

Osmadvacetiletá Češka srovnala. Za stavu 4:4 měla dokonce k dispozici brejkbol, nicméně ten se jí využít nepodařilo. Ukrajinka si hru pohlídala, načež 210. tenistku světového žebříčku brejkla čistou hrou.

Taktéž ve druhém dějství musela Malečková dotahovat. Prohrávala 2:5, přesto se ještě dokázala dostat do hry a snížit na rozdíl jediného gemu. Rodačka z Mykolajivu už další komplikace nepřipustila, úvodní mečbol sice neproměnila, tím následným už ale zápas ukončila.

„Samozřejmě mě to mrzí, každá prohra bolí. Kateryna dělala méně chyb, lépe podávala. To byl hlavní rozdíl v dnešním zápase. Bojovala jsem o každý míč, snažila jsem se podat maximum. Bohužel to nevyšlo,“ smutnila Malečková po konci utkání.

Tenistka z Hořovic tak nenavázala na červencový podnik ve Varšavě, kde Baindlovou přehrála po setech 5:7, 6:4 a 6:2. Ukrajinka tehdy proklouzla do hlavní fáze jako lucky loser a postoupila do semifinále. Naopak cesta Malečkové v polské metropoli skončila už v 1. kole na raketě Kateřiny Siniakové. „Zápasy byly dost podobné. Ale jak říkáte, bylo to na antuce. Rozdíl byl tedy hlavně v povrchu,“ zavzpomínala Češka na vzájemné měření sil s ukrajinskou tenistkou.

Malečková v tomto roce na turnajích velké čtyřky nevyhrála ani zápas, na letošní sezonu ale přesto bude vzpomínat hlavně v dobrém. „Vůbec poprvé v kariéře jsem mohla hrát čtyři grandslamy v jednom roce, vždy to byl můj sen. Zážitek to byl velký, moc jsem si to užívala. Jsem strašně ráda, že se mi to povedlo,“ pochvalovala si.

Teď už se ale musí soustředit na další podnik, o poznání menší – pražskou šedesátku, která se uskuteční příští týden na Spojích. „Obhajujeme tam s Miriam (Kolodziejovou) loňský deblový titul, takže cíl je jasný,“ vyhlíží antukový turnaj.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace žen
JESIKA MALEČKOVÁ (210.) – Kateryna Baindlová (UKR, 136.) 4:6, 4:6