Macháč v Polsku nenašel přemožitele! Po obratu slaví druhý letošní titul

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč potvrdil v polském Grodzisku Mazowieckém, že před kvalifikací US Open dokázal vyladit výborně svou formu. Na tamním challengeru nenašel přemožitele a ve finále si poradil s nebezpečným Číňanem Či-čenem Čangem, kterého porazil 1:6, 6:3, 6:2. Český tenista díky tomu vybojoval druhý letošní titul.

Jednadvacetiletý Macháč, jenž vstoupil do této sezony fantasticky a po výhře na challengeru v Traralgonu dokázal na Australian Open projít z kvalifikace až do druhého kola, byl letos přibržděn nepříjemným zraněním žeber. Kvůli tomu odstoupil na konci dubna z challengeru v Praze a takřka čtyři měsíce trvalo, než se na kurty dokázal vrátit.

Jeho comeback se však dá hodnotit jako velmi úspěšný! Po postupu do čtvrtfinále v Liberci se vydal do Grodzisku Mazowieckiho, kde až do finále neztratil ani jeden set. A i v souboji o titul byl nakonec úspěšnějším hráčem, byť úvodní desítky minut tomu nenapovídaly.

První set Macháčovi totiž vůbec nevyšel. Na returnu uhrál pouhých pět fiftýnů a vlastní podání si prohrál hned dvakrát. Za pouhých 30 minut prohrál 1:6 a nutně potřeboval něco ve své hře změnit, aby byl Čangovi rovnocennějším soupeřem.

To se 158. hráči světa také povedlo. Svého žebříčkového souseda ve druhé sadě nepustil ani k jednomu brejkbolu a ve čtvrté hře se sám prosadil na returnu. Prostřední dějství následně postupně dopodával a vynutil si rozhodující set.

V něm už dominoval. Od stavu 0:1 vybojoval pět gemů v řadě a duel v osmém gemu čistou hrou doservíroval. Zakončil tím necelé dvě hodiny trvající finále, které mu vyneslo už čtvrtý titul na okruhu ATP Challenger Tour v kariéře.

Český tenista si svým vítězstvím na polském challengeru také významně vylepší své žebříčkové postavení. V pondělí bude Macháčovi patřit 126. místo světa a znovu se přiblíží vysněnému posunu do elitní světové stovky.