Genova Prague Open: Valentová na prestižním juniorském turnaji slaví double

- Redakce

Velký juniorský turnaj kategorie J1 na pražských Spojích v sobotu ovládla Tereza Valentová! Vítězka nedávné Pardubické juniorky dokázala ve finále Genova Junior Prague Open 2022 by Moneta Money Bank porazit svou čtrnáctiletou krajanku Alenu Kovačkovou, kterou přehrála po setech 6:4, 6:1. Svůj úspěch Valentová ještě zvýraznila ve čtyřhře, v níž se radovala z vítězství po boku Amélie Šmejkalové.

Patnáctiletá Valentová na pražských Spojích potvrdila, že se nachází v poslední době ve vynikající formě. Po triumfu na Pardubické juniorce totiž nenašla přemožitelku ani na turnaji J1 v Praze a letos slaví už druhý titul z této prestižní kategorie, nad kterou jsou už jen vybrané a nepříliš časté turnaje JA a juniorské grandslamy.

Valentová navíc na Genova Prague Open neztratila ani jeden set a ve finále s Kovačkovou to potvrdila dalším jasným vítězstvím. V utkání byla dravější, což se potvrdilo především ve druhém setu, v němž byla i blízko k tomu, aby své krajance nadělila kanára.

„Jsem strašně moc ráda, že jsem dokázala vyhrát, protože psychické a fyzické síly už docházely,“ přiznala Valentová po svém triumfu. Jako klíčový označila osmý gem, kdy se jí povedl rebrejk, po němž se nakopla k obratu ve skóre. „Byl to velký zlom, tento gem rozhodl první set. Pak jsem potřebovala chytit začátek druhého setu, abych ji ještě víc zlomila,“ řekla na adresu své soupeřky, kterou zároveň pochválila za velmi kvalitní výkon.

„Na začátku jsem byla dost nervózní. Ája je nepříjemná v tom, že dost běhá, hodně míčků vrací a moc nechybuje, takže jsem si to musela uhrát sama,“ poznamenala česká juniorka.

O rok mladší Kovačková může být i přes finálovou porážku se svými výkony na turnaji spokojená. A ještě spokojenější bude, až se jí vybojované body započítají do juniorského žebříčku, v němž si výrazně vylepší své 686. místo.

Valentová vybojovala celkem už svou čtvrtou singlovou juniorskou trofej na okruhu ITF a druhou v této sezoně. Letos už zvítězila na turnaji J1 v Casablance.

Valentová zkompletovala double
Po vítězství ve dvouhře dokázala Tereza Valentová ještě zvýraznit svůj úspěch ve čtyřhře. Ve finále spolu s Amélií Šmejkalovou vyhrály finálový duel s česko-švýcarskou dvojicí Nikolou Bartůňkovou a Karolinou Kozakovou po setech 6:4, 6:1.

Finále bylo kvůli vydatnému dešti po prvním setu přerušeno a muselo se dohrávat v halových podmínkách. Předpověď počasí totiž nedávala naději na to, že by se mohlo v průběhu soboty ještě pokračovat.

Pro Valentovou se jedná už o čtvrtý letošní deblový titul. Její sedmnáctiletá spoluhráčka, se kterou vyhrála už turnaj v Casablance, oslavila třetí letošní a celkově osmou deblovou trofej na okruhu ITF.

Finále dívčí dvouhry
ALENA KOVAČKOVÁ – TEREZA VALENTOVÁ [2] 4:6, 1:6

Finále chlapecké dvouhry
Daniel Vallejo (PAR) [1] – Gerard Campana Lee (KOR) [3] 2:6, 6:1, 3:6

Finále dívčí čtyřhry
ŠMEJKALOVÁ, VALENTOVÁ [1] – BARTŮŇKOVÁ, Kozaková (SUI) [2] 6:4, 6:1