Generálky před US Open: V akci budou Lehečka, Veselý, Martincová a Siniaková

- Marek Bartošík

V týdnu před začátkem hlavní soutěže US Open by se měli na přípravných turnajích objevit čtyři čeští zástupci. Jiří Lehečka (60.) nastoupí na turnaji ATP ve Winston-Salemu, jeho zkušenější krajan Jiří Veselý (67.) si vybral challenger v Granby. Ve stejné kanadské lokalitě bude startovat na akci WTA Tereza Martincová (71.). Kateřina Siniaková (77.) se přihlásila na podnik WTA do Clevelandu.

Patrně už v kvalifikaci bude muset zabojovat Kateřina Siniaková na klání v Clevelandu, kde je zatím druhou tenistkou pod čarou pro start v hlavní soutěži. Pokud by se šestadvacetiletá Češka do hlavní fáze dostala, zápolila by mimo jiné v konkurenci Francouzek Alizé Cornetové a Caroline Garcíaové, Italky Martiny Trevisanové, Rusky Jekatěriny Alexandrovové, Američanky Shelby Rogersové a Belgičanky Elise Mertensové.

Mezi nasazené by se měla na podstatně hůře obsazené dvěstěpadesátce v Granby vejít Tereza Martincová. Nejvýše nasazenou účastnicí tam bude světová šestnáctka Beatriz Haddadová Maiaová z Brazílie, jíž budou kromě Martincové konkurovat třeba Belgičanka Alison Van Uytvancková, Australanka Darja Savilleová či Ukrajinka Marta Kosťuková. Na šampionku obou turnajů WTA čeká příští týden shodně 280 bodů do žebříčku.

O porci 250 bodů pro celkového vítěze bude ve Winston-Salemu usilovat také Jiří Lehečka. Dvacetiletý český reprezentant si zkraje srpna podmanil domácí antukový challenger v Liberci a následně se začal připravovat na americké betony. Lehečku čeká ve Winston-Salemu zajímavá konkurence v podobě Bulhara Grigora Dimitrova, Rakušana Dominica Thiema, Nizozemce Botica van de Zandschulpa, Američanů Francese Tiafoea a Maxima Cressyho nebo Dána Holgera Runeho.

Poněkud překvapivě „pouze“ na turnaji kategorie Challenger 80 bude startovat Jiří Veselý. Zkušený tenista by měl být v Granby druhým nejvýše nasazeným hned za Francouzem Arthurem Rinderknechem. Většina účastníků bude až ze třetí a čtvrté stovky rankingu, jelikož se ve stejném termínu koná kvalifikace US Open.

Do bojů o postup do hlavní soutěže newyorského grandslamu zasáhne osm Čechů, jmenovitě Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek, Linda Nosková, Linda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Jesika Malečková. Z kvalifikace se naopak odhlásil Vít Kopřiva, jenž s přítelkyní očekává narození prvního potomka.