Genova Prague Open: Kovačková prolétla do finále, o titul si zahraje s Valentovou

- Redakce

Na pražských Spojích se tento týden koná prestižní juniorský turnaj kategorie J1, který nese název Genova Junior Prague Open 2022 by Moneta Money Bank. První finalistkou dívčí dvouhry se stala teprve čtrnáctiletá Alena Kovačková (na snímku). Čtvrtfinálová přemožitelka nasazené jedničky Bartůňkové zničila v pátečním semifinále 6:0 a 6:1 Britku Xuovou. Do finále následně postoupila také o rok starší krajanka Tereza Valentová. Vítězka nedávné Pardubické juniorky přehrála po setech 7:6(4) a 6:3 Polku Berglerovou. České zastoupení mělo rovněž finále chlapecké čtyřhry, Jan Hrazdil a Maxim Mrva ale bohužel nestačili na ukrajinsko-estonské duo Jakubenko, Ojakaar. Do finále dívčí čtyřhry, které je na programu v sobotu, postoupily Amélie Šmejkalová s Terezou Valentovou a Nikola Bartůňková se Švýcarkou Karolinou Kozakovou.

Kovačková prolétla do finále
Senzační turnajová jízda Aleny Kovačkové nekončí. Překvapivá čtvrtfinálová přemožitelka nejvýše nasazené Nikoly Bartůňkové zničila v souboji čtrnáctiletých hráček Mingge Xuovou a zahraje si na Spojích o titul. Britské protivnici povolila talentovaná Češka jediný gem.

„Jsem hodně ráda, že jsem ve finále. Dneska jsem hrála opravdu dobře,“ pochvalovala si hladký triumf poměrem 6:0 a 6:1 Kovačková v rozhovoru pro Tenisový svět.

Valentová splnila roli favoritky
Na Spojích bude v sobotu k vidění ryze české dívčí finále. Po krajance Kovačkové zvládla své semifinále také patnáctiletá Tereza Valentová. Turnajová dvojka přehrála po setech 7:6(4) a 6:3 Olivii Berglerovou z Polska.

„Jsem strašně ráda, že jsem zápas vyhrála. Byl velmi náročný. Já byla ze začátku nervózní a soupeřka hrála neskutečně dobře,“ oddechla si po postupu vítězka letošního ročníku Pardubické juniorky.

Hrazdil a Mrva zůstali těsně pod vrcholem
Pořádně náročný program dnes měli na Genova Prague Open Jan Hrazdil a Maxim Mrva, kteří odehráli dva deblové zápasy. Čeští tenisté nejprve v semifinále přehráli italské duo Bondioli, Romano dvakrát 6:3, posléze ale ve finále nestačili na ukrajinsko-estonský tandem Jakubenko, Ojakaar po setech 3:6 a 4:6.

„Ze začátku jsme měli navrch, brejkli jsme je na 3:1, potom jsem ale nepodržel servis a soupeři začali hrát fakt solidně. Měli hrozně vysoké procento prvního servisu, trefili jich snad 80 procent,“ uvedl sedmnáctiletý Hrazdil.

„Soupeři lépe servírovali. Odzadu jsme možná byli i lepší, ale oni jsou fyzicky silnější,“ doplnil teprve patnáctiletý Mrva.

Semifinále dívčí dvouhry
ALENA KOVAČKOVÁ – Mingge Xuová (GBR) [12] 6:0, 6:1
Olivia Berglerová (POL) – TEREZA VALENTOVÁ [2] 6:7(4), 3:6

Semifinále chlapecké dvouhry
Daniel Vallejo (PAR) [1] – Adriano Dženev (BUL) 7:6(6), 6:1
Gerard Campana Lee (KOR) [3] – Luka Mikrut (CRO) [12] 6:1, 7:5

Semifinále dívčí čtyřhry
ŠMEJKALOVÁ, VALENTOVÁ [1] – MICHÁLKOVÁ, SMÉKALOVÁ 6:4, 3:6, 11:9
Grečkinová (-), URBANOVÁ [3] – BARTŮŇKOVÁ, Kozaková (SUI) [2] 6:2, 5:7, 7:10

Finále chlapecké čtyřhry
HRAZDIL, MRVA – Jakubenko (UKR), Ojakaar (EST) 3:6, 4:6

Semifinále chlapecké čtyřhry
Jakubenko (UKR), Ojakaar (EST) – Schwaerzler, Ujvary (oba AUT) [6] 4:6, 7:6(3), 10:1
Bondioli, Romano (oba ITA) [7] – HRAZDIL, MRVA [4] 3:6, 3:6