Rozdílné míčky pro US Open? Podle Šwiatekové jsou příšerné, chce změnu

- Jan Vojkůvka

Iga Šwiateková věří, že přišel čas na změnu a dělat na americké turnaje a US Open rozdílné míčky pro ženy a muže je zbytečné. Podle světové jedničky by se WTA měla dohodnout s USTA a připravit na další vrchol sezony stejně těžké balonky, které mají hráči na okruhu ATP.

Šwiateková se svou kritikou míčků pro US Open přispěchala po svém vítězství nad Sloane Stephensovou ve druhém kole turnaje v Cincinnati. Na podniku WTA 1000 se používají stejné míče, které hráčky budou využívat na grandslamovém US Open. Problémem je, že jsou lehčí než mužské.

To je podle Šwiatekové velká chyba. Polka věří, že by se mělo hrát stejnými míčky, jako se to děje na ostatních grandslamech či turnajích v Madridu a Římě. Lehčí míčky jsou totiž pro hráčky dost problémové.

„Děláme víc chyb, to snad každý vidí. Nemyslím si, že zápasy jsou pak moc hezké na koukání. Nevím, proč se používají rozdílné míče,“ stěžovala si na tiskové konferenci po výhře nad Stephensovou.

„Před patnácti lety asi těžší míče dělaly ženám problémy, ale teď jsme fyzicky dostatečně připravené a ke zraněním loktů by nedocházelo,“ myslí si Šwiateková. „I my hrajeme nyní silovou hru a není to jako před deseti lety. Teď hrajeme silově a s těmito míči to tak dobře nejde.“

„Je těžké je ovládat. Všechny máme stejné podmínky, takže se s tím snažíme vypořádat, ale upřímně nechápu, proč jsou jiné,“ vadí Šwiatekové rozdílnost ve váze míčků pro ženské a mužské tenisty. „Ty míče jsou příšerné. Jak se opotřebovávají, tak je to ještě horší. Nakonec se nedá servírovat ani 170 kilometrů v hodině, protože ulítávají jako blázen,“ kritizuje Šwiateková oficiální míčky pro US Open.

Už loni přitom došlo k diskuzím o změně na těžší typ míčků. Tuto ideu nadhodila Paula Badosaová, která se snažila přesvědčit šéfa WTA Steva Simona, aby ženy hrály stejnými míči jako muži. Připojila se k ní i Šwiateková. Jenže od té doby se stále nic nezměnilo.

„Nemyslím si, že by změna byla nějakým problémem. Míče vyrábí stejná společnost,“ uzavřela Šwiateková s nadějí, že její prosby snad budou vyslyšeny.