Divoké karty pro US Open: Pořadatelé dali šanci bývalým šampionům i mladým nadějím

- Marek Bartošík

Několik zajímavých jmen figuruje v seznamu udělených divokých karet pro letošní US Open, jehož hlavní fáze vypukne 29. srpna. Závěrečného grandslamu sezóny se díky přízni pořadatelů zúčastní také předloňský šampion Dominic Thiem, dvojnásobná vítězka Venus Williamsová či Sofia Keninová, která má na kontě triumf z Australian Open 2020. Jednu z divokých karet získala Elizabeth Mandliková, tedy dcera bývalé hvězdné tenistky Hany Mandlíkové.

Víceméně podle očekávání rozdali organizátoři grandslamového US Open divoké karty do hlavní soutěže. Z mužů se můžou radovat Rakušan Dominic Thiem (228.), Američané Sam Querrey (278.), Emilio Nava (200.), J.J. Wolf (83.), Ben Shelton (229.) a Learner Tien (1019.), Francouz Ugo Humbert (155.) a Australan Rinky Hijikata (199.). Poslední dva hráči těží ze smlouvy mezi národními tenisovými svazy o reciprocitě divokých karet.

Zatímco Thiem je bývalou světovou trojkou a na kontě má titul právě z US Open (2020), velezkušený Querrey získal ve své kariéře 10 singlových trofejí z elitního okruhu. Zajímavé bude jistě sledovat devatenáctiletého Bena Sheltona, jenž na aktuálním Masters v Cincinnati vyřadil pátého hráče žebříčku Caspera Ruuda.

Do ženské dvouhry obdržely divokou kartu domácí Venus Williamsová (1500.), Sofia Keninová (412.), CoCo Vandewegheová (125.), Elizabeth Mandliková (143.), Peyton Stearnsová (356.) a Eleana Yuová (747.), dále Francouzka Harmony Tanová (110.) a Australanka Jaimee Fourlisová (150.).

Jednadvacetiletá Mandliková, která hraje převážně na akcích ITF, má letos velmi dobrou bilanci 35 výher a 16 porážek. Na přelomu července a srpna o sobě dala vědět také na elitním okruhu, když postoupila z kvalifikace do osmifinále turnaje kategorie WTA 500 v San José. Dcera čtyřnásobné grandslamové šampionky Hany Mandlíkové letos opanovala celkem tři podniky ITF s dotací 25 tisíc dolarů, všechny na tvrdém povrchu.

Hlavní soutěž US Open se uskuteční v termínu 29. srpna až 11. září, trofeje ve dvouhře obhajují Daniil Medveděv a Emma Raducanuová.