Ruskému derby přihlížela fanynka s vlajkou Ukrajiny. Na žádost hráčky byla vyvedena

- Filip Lefenda

Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou se opět jednou promítl i do tenisového dění, a to až na druhém konci světa. Kvalifikačnímu souboji mezi Ruskami Annou Kalinskou a Anastasií Potapovovou přihlížela v Cincinnati fanynka s praporem napadené země. Na žádost jedné z hráček byla pořadateli z hlediště vyvedena, údajně pro nadměrnou velikost vlajky.

Situaci podrobněji vykreslil na sociálních sítích známý tenisový novinář Ben Rothenberg. Žena jménem Lola podle jeho svědectví na Twitteru duel nikterak nenarušovala, zabalena do žluto-modré vlajky ho měla z hlediště sledovat v naprostém poklidu. Jít mělo o místní obyvatelku, jež má partnera ukrajinské národnosti.

I tak ovšem její počínání vzbudilo poprask. Umpirová rozhodčí Morgane Laraová vyzvala návštěvnici k odchodu. Na žádost jedné z hráček posléze přišel i zásah ochranky. A vyhrožováno mělo být fanynce dokonce policií.

K bizarnímu momentu se poté pro agenturu Reuters vyjádřili i američtí organizátoři. „Vlajka porušovala maximální možný rozměr. Všechny transparenty větší než 46x46 centimetrů jsou zakázány,“ odkazovali se na pravidla ze svých webových stránek.

Že není v pořádku sedět během utkání dvou Rusek na tribuně s ukrajinskou vlajkou? „V pořádku není napadat cizí zemi,“ měla odvětit žena, které byl návrat do areálu znovu povolen až poté, co zástavu schovala.

Které z aktérek zápasu měla fanynka tolik vadit, není známo. Z výhry 7:5 a 6:1 se nicméně v kvalifikačním finále radovala Kalinská. Do hlavní soutěže nakonec postoupila z pozice „šťastné poražené“ i její krajanka Potapovová.