Co scházelo? Martincová měla na lopatě světovou dvojku

- Filip Lefenda

Tereza Martincová byla na prestižním podniku Western & Southern Open v Cincinnati blízko senzace. Česká tenistka dala v utkání druhého kola zapomenout na bolesti nohy z úvodního zápasu a dlouho živila naději na skalp světové dvojky Anett Kontaveitové. Nad Estonkou vedla už 6:3 a 3:0, navíc měla výhodu hned dvou brejků. Na životní vítězství ale nakonec rodačka z Prahy těsně nedosáhla.

Po vydřeném třísetovém obratu nad Španělkou Parrízasovou Díazovou nikterak neslavila. Martincová se nechávala během duelu úvodního kola několikrát ošetřovat a zápas dohrávala fyzicky viditelně limitována. O to větším překvapením bylo, když jen o devatenáct hodin později nastoupila proti estonské favoritce v plné síle.

Česká kvalifikantka hrála nebojácně. Už ve čtvrtém gemu získala na příjmu brejk čistou hrou, který následně potvrdila. Kontaveitová se pak skrze maratonský gem dotáhla na rozdíl jediné hry, koncovka sady ale patřila od stavu 4:3 opět Martincové.

Její agresivní hra platila na vítězku šesti podniků WTA rovněž zkraje druhého dějství. Martincová ztratila v úvodních třech gemech celkově jen jediný fiftýn, dvakrát přitom hrála na příjmu. Hojně chybující Estonka byla v tu chvíli zralá na ručník a konec zápasu se zdál být otázkou minut. 

Opak byl pravdou.

Kontaveitová, jež v posledních týdnech čelila za své výkony hojné kritice, brejkem snížila na 3:1 a následně skrze tři odvrácené brejkboly na 3:2. „Zmrtvýchvstání“ potvrdila Estonka v osmém gemu, po němž už bylo dokonce srovnáno. Obrat pak definitivně dokonala ve dvanácté hře, kterou získala na příjmu čistou hrou.

O vítězce dramatického souboje tak musel rozhodnout až třetí set. Ten byl za stavu 2:3 z pohledu Martincové kvůli dešti zhruba na hodinu přerušen. Po návratu aktérek se ovšem znovu začaly dít věci…

Martincová nejprve srovnala na 3:3, aby následně připravila protivnici o servis. V tu chvíli tak měla k triumfu opět podstatně blíže, dva gemboly na 5:3 ale zůstaly nevyužity. Kontaveitová skrze další „nekonečný“ gem opět srovnala stav. Následně si bez problémů uhájila vlastní servis a za stavu 4:5 pak proměnila skrze shodu druhý mečbol.

Sedmadvacetiletá Martincová tak na premiérový skalp členky elitní desítky žebříčku čeká i po celkově osmém pokusu.

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 2 527 250 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (71.) – Anett Kontaveitová (EST, 2.) 6:3, 5:7, 4:6