Brendu nezastavil ani úpal. Každým zápasem jsem se zlepšovala, říká šampionka Fruhvirtová

- Marek Bartošík

Pouze jediný set ztratila Brenda Fruhvirtová na cestě za svým čtvrtým singlovým titulem na okruhu ITF, který vybojovala na podniku s dotací 25 tisíc dolarů ve švédském Danderydu. Teprve patnáctiletá česká naděje si nejnovějším triumfem zajistila posun už do třetí stovky rankingu, kde bude suverénně nejmladší členkou! „Jsem samozřejmě ráda pokaždé, když se žebříčkově posunu, ale moje cíle jsou vyšší,“ hlásila v rozhovoru pro Tenisový svět šampionka Fruhvirtová.

Po dvou triumfech v argentinském Tucumánu a dalším úspěchu ve švýcarském Klostersu si připsala Brenda Fruhvirtová už čtvrtý vavřín z pětadvacítky, tentokrát na antuce ve švédském Danderydu. V pěti odehraných duelech tam přišla o jediný set, soupeřkám nadělila dva kanáry a k tomu hned pět setů ovládla poměrem 6:1!

„Každým zápasem jsem se zlepšovala. Přestože skóre vypadalo opticky většinou jednoznačně, všechno jsem si musela vybojovat a uhrát,“ líčila vycházející tenisová hvězda, která ve finále nedala šanci někdejší 23. hráčce žebříčku Moně Barthelové (6:1, 6:3).

Dvaatřicetiletá Barthelová byla mimochodem na turnaji deblovou parťačkou Fruhvirtové – společně dokráčely do semifinále, kde padly až 13:15 v rozhodujícím supertiebreaku. „Mona trénuje v tamní akademii, takže byla velice dobře připravená. Finále proti takové profesionálce jsem si užívala. Myslím, že jsme obě předvedly kvalitní tenis, což diváci dokázali ocenit,“ pochvalovala si Fruhvirtová.

Obeznámena s místem konání akce pod hlavičkou ITF však byla i Brenda. „Před čtyřmi lety jsem tam pár dní trénovala a cítila jsem se velmi dobře. Mám ráda profesionalitu, což jsem si na turnaji ze strany organizátorů užívala každý den. Lidé mě tam znají,“ netajila šampionka.

Při pohledu na jednoznačné výsledky se zdá, že pouť mladičké Češky za čtvrtým triumfem v její zatím krátké kariéře byla velmi snadná. Tak to ale nebylo. „Dokázala jsem se dostat z velmi těžkých chvil. Na kurtu jsem bojovala s úpalem a byla jsem blízko rozhodnutí, že skrečuji deblový zápas. Další den jsem se necítila úplně dobře, ale snažila jsem se bojovat o každý míč,“ prozradila Fruhvirtová.

I takové zkušenosti bude talentovaná hráčka potřebovat k tomu, aby nadále stoupala světovým pořadím, kde se poprvé objevila teprve koncem loňského roku. Nyní už se může po započítání 50 bodů za triumf v Danderydu těšit z jistého postupu někam k 275. místu.

„Jsem samozřejmě ráda pokaždé, když se žebříčkově posunu, ale moje cíle jsou vyšší. Momentálně jsem na turnaji v Maďarsku (Fruhvirtová plní roli nasazené pětky na antukové akci ITF s dotací 25 tisíc dolarů v Mogyoródu, pozn. red.). Co bude dál, se rozhodnu podle toho, jak se budu cítit po turnaji,“ zmínila Fruhvirtová, jež tak zatím nemá jasno ani o případné účasti na juniorském US Open.

S ohledem na její raketový vzestup žebříčkem se zároveň nabízí otázka, zdali stihne zkraje příští sezóny kvalifikaci ženského Australian Open. K jistotě startu by se potřebovala pohybovat alespoň někde kolem 220. příčky. Nicméně Brenda na tento milník nemyslí.

„Do konce sezóny se chci stále zlepšovat a vylepšovat své žebříčkové maximum. Kvalifikace Australian Open 2023 by byla samozřejmě fajn, ale důležité pro mě je, ať jsem zdravotně v pohodě a ať se stále zlepšuji,“ doplnila.

Cesta Brendy Fruhvirtové turnajem v Danderydu

1. kolo: BF – Madison Bourguignonová (USA) 6:0, 6:3
2. kolo: BF – Emilie Eldeová (NOR) 6:1, 6:0
Čtvrtfinále: BF – Sapfo Sakellaridiová (GRE) 6:1, 6:1
Semifinále: BF – Sodia Nami Samavatiová (DEN) 6:2, 4:6, 6:1
Finále: BF – Mona Barthelová (GER) 6:1, 6:3


Galerie