Další absence. Muchová se na poslední chvíli omluvila ze Cincinnati

- Marek Bartošík

Karolína Muchová (161.) odstoupila kvůli zranění pravého zápěstí z prestižního turnaje v Cincinnati, kde měla na úvod změřit síly s rumunskou hvězdou Simonou Halepovou (6.). Pětadvacetiletá Češka tak neobhájí body za loňské osmifinále a v žebříčku se propadne do třetí stovky. Halepovou vyzve ruská šťastná poražená z kvalifikace Anastasia Potapovová (54.).

V posledních dvanácti měsících prochází Karolína Muchová až na několik světlých chvilek temným obdobím. Oblíbená tenistka se opakovaně potýká s různými zraněními, která jí znemožňují rozvinout její obrovský potenciál.

Někdejší členka Top 20 žebříčku se už od začátku loňské sezóny potýkala se zraněním břišního svalu, přesto se probojovala až do semifinále Australian Open, čtvrtfinále Wimbledonu a Mutua Madrid Open či do třetího kola Roland Garros. Po US Open se rozhodla předčasně ukončit sezónu a zranění doléčit.

Na okruh se vrátila až na březnovém Miami Open, kde zvládla bitvy s krajankou Terezou Martincovou a Kanaďankou Leylah Fernandezovou. Poté z turnaje kvůli vyčerpání odstoupila. Následovala účast na antuce v Madridu, kde svedla ve druhém kole vyrovnanou bitvu se Švýcarkou Belindou Bencicovou. Na další antukové tisícovce v Římě padla hned na úvod v těsném klání s Chorvatkou Petrou Martičovou.

Do grandslamového Roland Garros vstoupila dvousetovými výhrami nad domácí Carole Monnetovou a řeckou hvězdou Mariou Sakkariovou. Velmi dobře rozehraný měla Muchová také souboj třetího kola proti Američance Amandě Anisimovové, za příznivého stavu 7:6 a 2:2 si ale ošklivě zranila kotník a utkání musela ve třetí sadě skrečovat.

Ze zranění kotníku se česká tenistka dostala překvapivě rychle, když stihla travnatou pětistovku v Berlíně i slavný Wimbledon. Na svém oblíbeném povrchu už sice žádné zdravotní limity necítila, přesto prohrála hladce s Ons Džabúrovou i Simonou Halepovou.

Hodně se od Muchové čekalo na Livesport Prague Open, kde před třemi lety postoupila až do finále. Jedna z hlavních tváří turnaje však nakonec na pražské Spartě kvůli nemoci nenastoupila. Svůj další start si připravila až na stopětadvacítce v americkém Concordu. Na úvod sice smetla Švédku Mirjam Björklundovou 6:2 a 6:1, nicméně ve druhém utkání na turnaji skrečovala za stavu 3:6 a 0:4 domácí Katrině Scottové.

Nyní se ukázalo, že Muchovou trápí zranění pravého zápěstí, kvůli němuž vynechá prestižní klání v Cincinnati. A jelikož neobhájí loňské osmifinále, v žebříčku ji čeká další propad, tentokrát k hranici kolem 235. místa.

Zdali se stihne dát do pořádku pro grandslamové US Open, které začíná už 29. srpna, aktuálně není jasné. Předloňská osmifinalistka turnaje Muchová zatím figuruje ve startovní listině hlavní soutěže, a to díky chráněnému žebříčku.