Třetí zmeškaný grandslam v řadě. Vondroušová se odhlásila také z US Open

- Marek Bartošík

Letošní US Open bude bohužel bez osmifinalistky z roku 2018 Markéty Vondroušové. Světová padesátka se pořadatelům omluvila kvůli zranění levého zápěstí, se kterým podstoupila v květnu operaci. Uvolněné místo v hlavní soutěži posledního grandslamu sezóny obsadila Kanaďanka Rebecca Marinová (113.).

V polovině letošního dubna byla Markéta Vondroušová strůjkyní postupu českého týmu z kvalifikace na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, když na domácí štvanické antuce uspěla proti Britkám v obou singlech i v deblu po boku Karolíny Muchové.

Zdálo se, že tento vítězný trojboj je pro Vondroušovou ideálním vstupem do antukové části sezóny, kde bývá zpravidla nejsilnější. Levoruká Češka poté ještě stihla odehrát antukovou pětistovku ve Stuttgartu, na které ji zastavila po třísetové bitvě Ons Džabúrová, jenže od té doby se na kurtech neukázala.

V polovině května Vondroušová na svém instagramovém účtu informovala, že absolvovala operaci levého zápěstí. „Posledních pár týdnů nebylo snadných. Cítila jsem neustupující bolest zápěstí a po konzultaci s několika lékaři jsem se rozhodla podstoupit malou operaci, abych mohla hrát bez bolestí,“ napsala tehdy.

Od zákroku oběhlo už čtvrt roku, šikovná Češka však stále není připravená na turnajovou zátěž. Na svou pátou účast na US Open, kde dokráčela v roce 2018 až do osmifinále, si tak bude muset minimálně rok počkat.

Vondroušová přitom zahájila letošní sezónu velmi sympaticky. Po osmifinále na přípravné akci v Adelaide se probojovala do třetího kola Australian Open. Následně sice rychle skončila v Petrohradu, hned na dalším podniku v Dubaji ale zazářila postupem do semifinále (do něj kvůli zranění pravého přitahovače nenastoupila).

Před kvalifikací BJKC na Štvanici si připsala ještě osmifinálovou účast na tisícovce v Indian Wells. Jejím dosud posledním vystoupením bylo již zmíněné utkání ve Stuttgartu proti Džabúrové (6:4, 2:6, 3:6). Od té doby zmeškala mimo jiné Roland Garros, Wimbledon a hned čtyři turnaje kategorie WTA 1000 (Madrid, Řím, Toronto, Cincinnati).