Nominace na Davis Cup: Italové v plné síle, Srbové s Djokovičem či Španělé bez Nadala

- Marek Bartošík

V sestavách pro finálový turnaj letošního Davis Cupu, jehož skupinová fáze se uskuteční v polovině září, figuruje řada hvězdných jmen. Zatímco srbskému týmu pomůže Novak Djokovič, Španělé se můžou spoléhat na Carlose Alcaraze či Pabla Carreña Bustu. Velmi silní budou Italové v čele s Matteem Berrettinim a Jannikem Sinnerem. V nominaci Britů je také trojnásobný grandslamový šampion Andy Murray, Němci budou doufat ve schopnosti Alexandera Zvereva. Na turnaji budou bohužel scházet Češi, kteří nestačili v březnové kvalifikaci na Argentince.

V termínu od 13. do 18. září se bude ve čtyřech evropských městech konat skupinová část závěrečného turnaje Davisova poháru. Největší hvězdy budou hrát ve španělské Valencii (skupina B), kde domácí reprezentanti změří síly se Srbskem, Kanadou a Jižní Koreou. Ačkoliv se budou Španělé muset obejít bez legendárního Rafaela Nadala, stále mají respekt budící sestavu, v níž je i čtvrtý tenista rankingu Carlos Alcaraz. Naopak zklamáním je nominace Kanady – finálový turnaj vynechají Félix Auger-Aliassime i Denis Shapovalov, jedničkou týmu tak bude člen druhé stovky žebříčku Vasek Pospisil.

Využít domácího prostředí budou chtít v Boloni supersilní Italové, jejichž tým kombinuje zkušenosti (Matteo Berrettini, Fabio Fognini, Simone Bolelli) a dravé mládí (Jannik Sinner, Lorenzo Musetti). Patrně nejvíce jim budou konkurovat loňští finalisté z Chorvatska, v jejichž sestavě nechybí Marin Čilič ani elitní deblové duo Nikola Mektič, Mate Pavič.

Jako dost otevřená se zdá být hamburská skupina C, kde budou zápolit Němci, Belgičani, Australani a Francouzi. Němci by rádi vsadili hlavně na aktuální světovou dvojku Alexandera Zvereva, ten ale musí nejprve doléčit zranění kotníku ze semifinále Roland Garros. V sestavě protinožců se nenachází rebel Nick Kyrgios, ve francouzském výběru zase schází šoumen Gaël Monfils (oba zmíněné týmy jsou zatím pouze čtyřčlenné, teoreticky se tedy můžou dočkat doplnění na plný stav).

Skupina D v Glasgow nabídne zajímavé měření sil za účasti Britů, Američanů, Kazachů a Nizozemců. Kapitán domácích Leon Smith nominoval také Andyho Murrayho, jedničkou jeho týmu je světová jedenáctka Cameron Norrie. Americký šéf Mardy Fish poskládal ambiciózní partu v čele s třináctým hráčem žebříčku Taylorem Fritzem.

Vyřazovací část, do níž postoupí osm reprezentací (první dva celky ze všech skupin), se uskuteční od 22. do 27. listopadu ve španělské Málaze. Letošní Davis Cup tedy skončí o týden dříve než loni, kdy se hrálo až do 5. prosince.

Nominace pro finálový turnaj Davis Cupu 2022

Skupina A (Boloňa)
Chorvatsko: Marin Čilič, Borna Čorič, Borna Gojo, Mate Pavič, Nikola Mektič

Itálie: Jannik Sinner, Matteo Berrettini, Lorenzo Musetti, Fabio Fognini, Simone Bolelli

Argentina: Diego Schwartzman, Francisco Cerúndolo, Sebastián Báez, Horacio Zeballos, Máximo González

Švédsko: Mikael Ymer, Elias Ymer, Jonathan Mridha, Karl Friberg, Andre Goransson

Skupina B (Valencie)
Španělsko: Carlos Alcaraz, Pablo Carreño Busta, Roberto Bautista Agut, Alejandro Davidovich Fokina, Marcel Granollers

Kanada: Vasek Pospisil, Alexis Galarneau, Liam Draxl, Gabriel Diallo, Cleeve Harper

Srbsko: Novak Djokovič, Miomir Kecmanovič, Filip Krajinovič, Laslo Djere, Dušan Lajovič

Jižní Korea: Soon-woo Kwon, Seong-Chan Hong, Ji-sung Nam, Min-kyu Song

Skupina C (Hamburk)
Francie: Benjamin Bonzi, Adrian Mannarino, Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut

Německo: Alexander Zverev, Oscar Otte, Jan Lennard Struff, Tim Pütz, Kevin Krawietz

Belgie: David Goffin, Zizou Bergs, Michael Geerts, Sander Gillé, Joran Vliegen

Austrálie: Alex de Minaur, Thanasi Kokkinakis, Matthew Ebden, Max Purcell

Skupina D (Glasgow)
Spojené státy: Taylor Fritz, Frances Tiafoe, Tommy Paul, Jack Sock, Rajeev Ram

Velká Británie: Cameron Norrie, Daniel Evans, Andy Murray, Joe Salisbury

Kazachstán: Alexandr Bublik, Dmitrij Popko, Michail Kukuškin, Andrej Golubjov, Oleksandr Nedověsov

Nizozemsko: Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven, Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop