Američané uvolňují restrikce proti covidu. Co to znamená pro Djokoviče?

- Jan Vojkůvka

V posledních dnech se stále častěji objevují zmínky ohledně zvýšené šance, že by si Novak Djokovič přeci jen mohl US Open zahrát. Důvodem má být zmírnění restrikcí proti covidu. Skutečně, Spojené státy zmírní bezpečnostní opatření proti tomuto viru, pro Djokoviče to však prozatím neznamená zhola nic.

Doposud pravidla hovořila o tom, že každý, kdo do země přicestuje, musí být plně očkován. Poslední zmínky o zvolnění restrikcí dalo určitou naději, že se toto pravidlo změní. Realita však je, že prozatím se určitě nic měnit nebude.

Spojené státy sice mírně zvolní restrikce kvůli covidu (jde zejména o karantény a společenské odstupy), ale toto zvolnění se týká amerických občanů. A to je pro bývalou světovou jedničku nejpodstatnější informace.

Informace, které poskytlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), tedy hovoří o občanech Spojených států, k nimž bude přistupováno stejně jako k očkovaným Američanům. Současná verze pravidel naopak nadále požaduje po občanech ostatních zemí, kteří se chtějí do USA dostat, plné očkování.

Pro Djokoviče se tak v tuto chvíli nic nemění. Stále nesmí odcestovat do New Yorku (pokud by neobdržel například zdravotní výjimku). Je ovšem potřeba poznamenat, že naděje, že by došlo i k dalšímu rozvolnění přísných pravidel, existuje. CDC totiž aktuálně přehodnocuje rovněž pravidla pro cizince. Do začátku US Open ale zbývají pouhé dva týdny.

Konkrétně by se muselo změnit pravidlo, jež nařizuje všem cizincům, kteří chtějí přicestovat do Spojených států, aby byli proti covidu-19 plně očkováni. Toto opatření je v tuto chvíli stále platné.

Kvůli tomu se ostatně Djokovič na poslední chvíli odhlásil z Masters v Cincinnati. A přestože zatím vyčkává, jestli se nestane zázrak a nebude nakonec vpuštěn do New Yorku, šance se každým dnem snižují.