Denní menu, 13.8.2022: Plíšková si v Torontu finále nezahraje. Bouzková a Martincová postupují v Cincinnati

- Redakce

Karolína Plíšková si v kanadském Torontu první finále letošní sezóny nezahraje, na turnaji končí, poté co v semifinále podlehla Brazilce Beatriz Haddadové Maiaové 4:6, 6:7(7). Ještě předtím se na turnaji v Cincinnati v rámci kvalifikačních bojů představily tři české tenistky. Marie Bouzková a Tereza Martincová vstup do kvalifikace zvládly a v neděli je čeká finálové kolo, Kateřina Siniaková naopak končí. Brenda Fruhvirtová zvládla semifinále turnaje ITF ve Švédsku, Denisa Hindová a Karolína Kubáňová získaly v Polsku deblový titul. Stejného úspěchu dosáhli Jiří Jeníček a Daniel Pátý ve Frankfurtu.

Češi v akci

Plíšková se v Torontu do finále neprobojovala
Karolína Plíšková (14.) na turnaji v Torontu končí před branami finále. Česká tenistka v semifinále nestačila na Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou (24.), které podlehla za dvě hodiny a tři minuty 4:6, 6:7(7).

V prvním setu Plíšková prohrávala už 1:5 a přestože dokázala snížit na 4:5, ztrátu první sady už neodvrátila. Ve druhém setu to naopak byla česká tenistka, která začala lépe, když si vypracovala vedení 3:0 a následně 5:2. Haddadová Maiaová ovšem dokázala ztrátu jednoho brejku smazat a druhá sada nakonec dospěla do tiebreaku. V něm si Plíšková vypracovala i jeden setbol, který však nevyužila. Její brazilská soupeřka následně proměnila svůj druhý mečbol.

Ve finále se proti Haddadové Maiaové postaví Simona Halepová (15.).

Martincová porazila první nasazenou v kvalifikaci
Tereza Martincová (71.) se popasovala s těžkým losem v kvalifikaci turnaje v Cincinnati skvěle, v prvním pole poslala domů nasazenou jedničku kvalifikace Irinu Beguovou (33.), jež porazila po setech 6:1, 5:7 a 7:6(4).

První set Češka jasně ovládla, ve druhém už prohrávala 0:5, následně dokázala srovnat na 5:5, aby však nakonec stejně druhou sadu prohrála. Také ve druhém setu Martincová ztrácela, avšak ze stavu 2:5 a manka jednoho brejku se dokázala vymanit a dotáhla sadu do zkrácené hry, kde využila hned svůj první mečbol.

V kvalifikačním finále si Martincová zahraje proti Polce Magdě Linetteové (70.).

Bouzková prolétla do finále kvalifikace
Marie Bouzková (47.) na turnaji WTA 1000 v americkém Cincinnati zvládla úvodní kolo kvalifikace a v neděli si zahraje o hlavní soutěž. Srbku Aleksandru Kruničovou smetla z dvorce za pouhých 68 minut po setech 6:1, 6:2.

Siniaková nestačila na Petkovicovou
Kateřině Siniakové (66.) se nepovedlo navázat na své výkony z polského turnaje ITF v Grodzisk Mazowieckim a v kvalifikaci turnaje WTA v Cincinnati končí v úvodním kole. Česká tenistka v utkání plném brejků podlehla Andree Petkovicové (108.) 4:6, 6:4, 1:6. Siniakové se sice na returnu hodně dařilo a proměnila pět ze šesti brejkbolů, ale v závěrečné sadě si nevypracovala ani jeden brejkbol, což se ukázalo být rozhodující.

Jeníček s Pátým vybojovali titul ve Frankfurtu
Turnaj ITF ve Frankfurtu se dočkal v sobotu českých šampionů. Titul ve čtyřhře vybojovali Jiří Jeníček a Daniel Pátý, kteří porazili německo-rakouskou dvojici Floriana Brosku a Gregora Ramskoglera 6:2, 3:6, 10:4. Zatímco Jeníček vybojoval po čtyřech letech svůj druhý titul, Pátý slaví svou premiérovou trofej.

Hindová s Kubáňovou slaví v Radomi titul
České tenistky Denisa Hindová a Karolína Kubáňová slaví zisk titulu ve čtyřhře na turnaji kategorie ITF 25 v polské Radomi. Češky porazily japonsko-tureckou dvojici Funa Kozakiová, Ilay Yoruková hladce 6:1, 6:2. Hindová s Kubáňovou se daly pro čtyřhru dohromady na tomto turnaji vůbec poprvé a hned je z toho celkové vítězství. V případě Hindové se jedná o vůbec první titul v její profesionální kariéře, Kubáňová obohacuje svou sbírku titulů ze čtyřhry již o osmý kousek a třetí letošní.

B. Fruhvirtová si zahraje o svůj čtvrtý letošní titul
Brenda Fruhvirtová (318.) na turnaji ITF ve švédském Danderydu porazila v semifinále dánskou tenistku Nami Sodii Samavatiovou (320.) 6:2, 4:6, 6:1 a zahraje si už o svůj čtvrtý letošní titul po úspěších v Tucumanu (2x) a v Klostersu. Česká patnáctiletá tenistka sice v semifinálovém zápase hned čtyřikrát ztratila servis a vůbec poprvé na turnaji prohrála set, ale sama o sedm let starší Samavatiové sebrala podání hned sedmkrát, a i proto jí postup do finále neunikl.

ATP/WTA

National Bank Open, Toronto (ženy, CAN, 2 697 250 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 24.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (14.) 6:4, 7:6(7)

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 2 527 250 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (47.) – Aleksandra Kruničová (SRB, 89.) 6:1, 6:2
Andrea Petkovicová (GER, 108.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (66.) 6:4, 4:6, 6:1
Irina Beguová (ROU, 33.) – TEREZA MARTINCOVÁ (71.) 1:6, 7:5, 6:7(4)

ITF World Tennis Tour

Good to Great Open, Danderyd (ženy, SWE, 25 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Sodia Nami Samavatiová (DEN, 320.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (318.) 2:6, 6:4, 1:6

Lotos Radom Cup (ženy, POL, 25 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Kozaiková (JPN), Yoruková (TUR) – HINDOVÁ, KUBÁŇOVÁ 1:6, 2:6

Finále čtyřhry
JENÍČEK, D. PÁTÝ – Broska (GER), Ramskogler (AUT) 6:2, 3:6, 10:4