Nadal se vrací na kurty. V Americe se může ve 36 letech stát opět světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Obtíže s chodidlem, únavová zlomenina žebra a nyní natržený břišní sval. Rafaela Nadala v posledních dvanácti měsících drtilo jedno zranění za druhým, přesto nadále patří do absolutní světové špičky. Příští týden se znovu vrátí na dvorce, tentokrát na turnaji v Cincinnati a započne svou pouť s vrcholem na US Open. Turnaji, po kterém může hodně nečekaně dokonce vystoupat až na samotný vrchol žebříčku ATP!

Nadal, jenž v pátek přiletěl do Cincinnati, aby se po více než měsíční pauze zase vrátil k tenisu, letos stihl odehrát pouze osm turnajů. Byl na nich ovšem nesmírně úspěšný. Vyhrál Australian Open a Roland Garros, slavil také tituly na Melbourne Summer Setu a v Acapulcu, a k tomu přidal finále v Indian Wells.

Jeho prozatím poslední turnaj, bodově nehodnocený Wimbledon, pro něj skončil v semifinále. Do něj kvůli natrženému břišnímu svalu nenastoupil. Celkově však může být, i přes neustále zdravotní obtíže, které jej připravily například o Masters v Miami či Monte Carlu, nadmíru spokojený.

V žebříčku ATP má totiž odepsané již všechny loňské body a přesto se usadil na třetí příčce se ziskem 5620 bodů. To z něj dělá velkého aspiranta na vybojování postu světové jedničky. Umístění, na kterém naposledy figuroval na začátku února 2020.

Pokud bychom nyní odečetli veškeré body za loňské Toronto, Cincinnati a US Open, vypadal by světový žebříček následovně:

1. Rafael Nadal (ESP) 5620
2. Alexander Zverev (GER) 5040
3. Carlos Alcaraz (ESP) 4560
4. Daniil Medveděv (RUS) 4525
5. Casper Ruud (NOR) 4505 (po letošním Montrealu může mít až 5505 bodů)

Je tedy zřejmé, že Rafael Nadal má nejvýhodnější pozici před dalším vrcholem sezony. A post světové jedničky, jenž mu během kariéry náležel celkem 209 týdnů, je rozhodně ve hře.

Existuje přitom teoretická šance, že by se Nadal mohl na čelo světového žebříčku vyhoupnout už po turnaji v Cincinnati, byť se jedná o hodně odvážnou teorii. Aby se tak stalo, musel by americký turnaj Masters vyhrát a zároveň by Medveděv nesměl dojít dál než do osmifinále. Nedá se ale očekávat, že by Rus vyfasoval i v Cincinnati tak krutý los a znovu narazil na Nicka Kyrgiose, který jej vyřadil v Montrealu už ve druhém kole.

Na druhou stranu by k udržení prvního místa žebříčku Medveděvovi nemuselo stačit ani obhájit titul z US Open, pokud by zároveň turnaj v Cincinnati nevyhrál. V takovém případě by Nadalovi bohatě stačilo, kdyby v Cincinnati došel do semifinále a na US Open si zahrál finále.

Ať už ale honba za úspěchy na amerických turnajích dopadne jakkoliv, karty jsou už nyní rozdány. A největší trumfy nyní ve svých rukách drží španělský matador. Jako už mnohokrát v jeho kariéře však bude klíčové to, zda mu bude držet zdraví. To jej totiž může v cestě zpět na vrchol znovu nemilosrdně zastavit.