Šwiateková vyhořela v Torontu už na druhé soupeřce. Kdyby nefoukalo, vyhrála bych, řekla

- Filip Lefenda

Turnaj National Bank Open, jehož ženská část se letos koná v Torontu, přišel o svou největší favoritku. Světová jednička Iga Šwiateková vypadla na kanadské tisícovce nečekaně už v osmifinále. Hvězdná Polka podlehla na centrálním dvorci 4:6, 6:3 a 5:7 Beatriz Haddadové Maiaové z Brazílie.

V rozmezí února a června vyhrála šest turnajů v řadě a natáhla svou excelentní vítěznou šňůru na neuvěřitelných 37 zápasů. Známé úsloví o tom, že každá série jednou končí, vešlo v případě Šwiatekové v platnost na Wimbledonu. Na tom vypadla ve třetím kole s Francouzkou Cornetovou, a musela si tak nechat zajít chuť na zisk druhého grandslamu v řadě.

Šwiateková a trápení? Taková slova by ještě před pár týdny nešla dohromady. Polská hvězda ale po pauze vyhořela v rodné Varšavě, kde vypadla ve čtvrtfinále s Carolině Garcíaovou. A na probíhající betonové tisícovce musela skousnout další těžkou ránu. S turnajem v Torontu se rozloučila ještě o kolo dříve. Po tříhodinovém boji s Haddadovou Maiaovou padla v rozhodující sadě 5:7, ačkoliv do dějství vstoupila brejkem.

„Ze začátku jsem měla potíže s nalezením svého rytmu. Nejspíše i proto, že je levačka. Měla jsem problém přizpůsobit se jejímu podání,“ přiznala po prohře Šwiateková.

Hlavní příčinu porážky ale viděla jinde. „Trápil mě vítr. Myslím, že kdyby tolik nefoukalo, zápas bych zvládla. Bylo to šílené,“ postěžovala si Polka.

To Haddadová Maiaová mohla slavit. Ve svých 26 letech získala potřetí v životě skalp hráčky elitní desítky žebříčku – tentokrát dokonce světové jedničky. „Ve své kariéře jsem zažila hodně těžkých období. Mám za sebou už čtyři operace. Proto když se naskytnou tyto výjimečné chvíle, snažím si je užít,“ zářila žena, jež v červnu ovládla travnaté podniky WTA v Nottinghamu a Birminghamu.

„Věděla jsem, že musím hrát svůj nejlepší tenis, a že ani to nemusí stačit. Snažila jsem se nemyslet na chyby, které jsem udělala. Žila jsem přítomností. Chodila do toho bod po bodu,“ prozradila 24. tenistka planety.

Ta se zvládla vypořádat i s extrémními podmínkami. Rumunka Halepová je v jednom z rozhovorů označila za neuvěřitelné. „Vítr je něco, co nedokážeme ovlivnit. Musela jsem se s tím porvat. A myslím, že se mi to vnitřně povedlo. Odvedla jsem dobrou práci,“ uzavřela Jihoameričanka.

Její další soupeřkou bude ve čtvrtfinále olympijská šampionka Belinda Bencicová ze Švýcarska. Vítězka tohoto střetnutí může potenciálně v semifinále narazit na Karolínu Plíškovou. Ta si o něj zahraje na závěr pátečního programu proti Čchin-wen Čeng z Číny.