Tenis jako puzzle. Někdo kostičky poskládá a někomu pár zbude, říká Berdych

- Filip Lefenda

Tento týden se na antukových kurtech LTC Pardubice koná už 95. ročník tradiční Pardubické juniorky. Republikový šampionát kategorie starších dorostenců navštívil i jeho někdejší vítěz Tomáš Berdych. Bývalý čtvrtý hráč světa a majitel třinácti singlových trofejí z elitního okruhu ATP poskytl oficiálnímu video kanálu turnaje na YouTube rozhovor, v němž se rozpovídal nejen o životu profesionálního tenisty.

Na svůj triumf si v 36 letech vzpomíná matně. „Viděl jsem zde obraz, už je to dlouho,“ pravil dobře naladěný Berdych. „Mám rád tradice. Je super, že se turnaj udržel po dlouhou dobu. Odehrála ho obrovská spousta hráčů, kteří poté byli úspěšní. Věřím, že to bude případ i současných mladých tenistů,“ doufá šampion z roku 2001.

„Je to týden, na který by si měli najít čas. Jde o prestižní turnaj. Být vítězem Pardubické juniorky může být zajímavým krokem dále. Když se podívají na předešlé vítěze, může být hezké zařadit se po jejich bok,“ upozorňuje bývalý čtvrtý tenista světového pořadí a vzkázal nastupující generaci i pár rad.

„Nejdůležitější je odříkání. Člověk chce dělat spoustu věcí. Pokud se ale jednou rozhodne pro tenis, měl by mu věnovat maximum. Také se nesmí bát do sebe investovat. Důležitá je i každodenní píle a trénování. Je to jediná cesta, kterou jde dosáhnout výsledků. Potřeba je i štěstí. Tenis je jedno velké puzzle, ve kterém musí člověk poskládat všechny kostičky dohromady. Někomu se to podaří, někomu jich pár zbude,“ pravil metaforicky.

Rodák z Valašského Meziříčí zavzpomínal i na léta pozdější – tedy ta profesionální. Na elitním okruhu vyhrál celkem třináct turnajů ve dvouhře. Na kýžený grandslamový vavřín ale během kariéry nedosáhl. Nejblíže mu byl na Wimbledonu v roce 2010, ve finále tehdy podlehl Nadalovi. „Každá mince má dvě strany. Federer, Nadal nebo Djokovič mě udělali daleko lepším hráčem. Když s nimi chcete soupeřit a vyrovnat se jim, musíte na sobě strašně moc makat a posouvat svou úroveň. Každá porážka byla obrovskou lekcí v tom, co udělat příště lépe. Druhá stránka je ta, že kdyby tam aspoň jeden z nich nebyl, šance na zisk grandslamu by určitě byla větší. Já se na to ale snažím dívat pozitivně. Měl jsem možnost si s nimi zahrát a minimálně dvakrát jsem každého porazil,“ připomněl Berdych.

Řeč pochopitelně přišla i na úspěšná daviscupová tažení z let 2012 a 2013. „Byla to velká jízda. S Radkem (Štěpánkem) jsme si dali již dříve za cíl soutěž vyhrát. Tým se nejprve musel vybudovat a v roce 2012 se to povedlo. Tenis je individuální sport, možnost hrát za tým a reprezentovat je ale úplně něco jiného. Obzvlášť, když vás podporují v hale tisíce lidí. Byl to obrovský zážitek,“ podotkl mnoholetý reprezentant, jenž si debut v populární soutěži družstev odbyl už v roce 2003 proti Thajsku.

A čemu se „tenista v důchodu“, jak sám sebe nazývá v popisu na Instagramu, věnuje v současnosti? „Tenis se mi opět vrátil do života ve spojení s Legends Team Cupem. Jde o nový projekt, který začal letos. Já se ho zúčastnil, zranění mi ale bohužel nedovolilo dostat se na kurt,“ připomněl akci, která se uskutečnila ve dnech 1. až 3. srpna v chorvatské Pule. Tým Ivana Lendla přehrál v sestavě s Radkem Štěpánkem 12:6 výběr Pata Cashe, za který měl nastoupit právě Berdych. „Už se ale těším na další turnaj. Jinak se věnuji věcem, na které dřív nebyl čas, které byly kvůli tenisu stranou,“ zakončil povídání.