US Open a konec? Serena Williamsová naznačila ukončení kariéry

- Jan Vojkůvka

Americká tenistka Serena Williamsová plánuje odehrát posledních pár turnajů a pověsit raketu na hřebík. Vyplývá to z jejího vyjádření pro magazín Vogue, v němž naznačila, že US Open bude jejím posledním turnajem v kariéře.

Čtyřicetiletá tenistka v článku, který byl zveřejněn na stránkách magazínu Vogue, uvedla, že by její dcera Olympia měla ráda malou sestřičku. Jak zpověď Williamsové v článku pokračuje, i ona přiznává, že by ráda rozšířila svou rodinu. Sama si je ale vědoma, že nechce další dítě v době, kdy je stále profesionální sportovkyní. Proto, aby splnila své dceři přání, hodlá s tenisem skončit.

„Ale nikdy jsem neměla ráda slovní spojení odchod do důchodu. Nepřijde mi to moderní,“ odmítá ve zmíněném článku Williamsová. „Možná nejlepší slovo k popisu toho, co dělám, je evoluce. Chci vám říct, že se od tenisu vyvíjím směrem k jiným věcem, které jsou pro mě důležité. Před několika lety jsem v tichosti založila společnost rizikového kapitálu Serena Ventures a brzy na to jsem založila rodinu. Tuto rodinu chci rozšířit,“ poznamenala Američanka.

Williamsová se v uplynulých letech snažila vyrovnat rekordních 24 grandslamových titulů Margaret Courtové. Naposledy však slavila v roce 2017 a počet jejích získaných grandslamů se zastavil na 23. Ve stejném roce porodila dceru Olympii a další grandslam už nepřidala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Serena Williams (@serenawilliams)

„Jsou lidé, co říkají, že nejsem nejlepší tenistka historie, protože jsem nepřekonala rekord Courtové, kterého dosáhla ještě před Open érou. Lhala bych, kdybych řekla, že jsem nechtěla ten rekord. Samozřejmě jsem ho chtěla,“ přiznala Williamsová. „Ale každým dnem jsem na něj myslela méně. Samozřejmě, když jsem se dostala do finále, zase jsem na něj myslela. Možná až příliš, což mi moc nepomáhalo.“

„Ale teď začal odpočet. Chtěla bych zaměřit na to, abych byla máma na plný úvazek, na své duchovní cíle a konečně bych chtěla objevit jinou, ale stále vzrušující Serenu,“ upozornila Američanka. „Těchto pár týdnů si vychutnám. Nevím, jestli budu schopná v New Yorku vyhrát. Rozhodně to ale zkusím,“ dodala.

Serena Williamsová se vrátila na kurty po roční pauze letos ve Wimbledonu, kde ale skončila v prvním kole. Na svém druhém turnaji, nyní v Torontu, zvládla utkání prvního kola s Nurií Parrizasovou-Diazovou a připsala si první výhru od loňského června. Kromě Toronta by měla hrát ještě v Cincinnati a pak v New Yorku.

A pak... Nejspíš skončí jedna dlouhá a veleúspěšná éra. „Nehledám nějaký slavnostní nebo závěrečný moment na kurtu. V loučení jsem hrozná, nejhorší na světě. Ale vězte, že jsem za vás všechny vděčnější, než kdy mohu slovy vyjádřit. Dotáhli jste mě k tolika vítězstvím a trofejím. Bude mi chybět ta moje verze dívky, která hrála tenis. Vy mi budete chybět,“ vyslala jeden z posledních vzkazů tenisovým fanouškům.