Štěpánek o triumfu v amfiteátru: Hrál jsem už na spoustě míst, ale tohle bylo fakt něco!

- Marek Bartošík

Hvězdná jména pod vedením kapitánů Ivana Lendla a Pata Cashe ozářila ve dnech 1.–3. srpna amfiteátr v chorvatské Pule, kde se uskutečnilo premiérové vydání Legends Team Cupu. Všichni účastníci potvrdili, proč se svého času řadili k nejlepším tenistům planety. Spokojenější nakonec byl i díky schopnostem Radka Štěpánka výběr Ivana Lendla, který zvítězil poměrem 12:6 na body. „Hrál jsem už na spoustě míst, ale tohle bylo fakt něco! A bojovat pod kapitánem Ivanem Lendlem bylo splněním mého dětského snu,“ hlásil v rozhovoru pro Tenisový svět nadšený Štěpánek, jenž přispěl k úspěchu svého týmu dvěma deblovými vítězstvími po boku elitních parťáků.

Amfiteátr v Pule byl zkraje srpna plný skvělých tenistů, kteří zářili hlavně v prvním desetiletí tohoto století. Svůj elán a um však neztratili ani po různě dlouhém odpočinku od profesionálních turnajů. Fanoušci tak mohli s radostí sledovat zápolení Lleytona Hewitta, Davida Ferrera, Tommyho Haase, Marcose Baghdatise či Radka Štěpánka. A právě český lev, jenž se představil ve všech třech hracích dnech, měl velký podíl na celkovém triumfu našlapaného týmu Ivana Lendla.

Před začátkem jste neskrýval své nadšení z toho, že se podobná událost bude konat. Jaký tedy byl první díl Legends Team Cupu?
Představy se naplnily vrchovatě, akce ještě předčila má očekávání. Užil jsem si ji náramně, atmosféra amfiteátru byla fantastická a speciální. Hrál jsem už na spoustě míst, ale tohle bylo fakt něco! A bojovat pod kapitánem Ivanem Lendlem bylo splněním mého dětského snu. Přestože jsme všichni makali, jak jsme mohli, užili jsme si u toho i zábavu. Kvalita tenisu ale byla neskutečná.

Sám jste nastoupil do jedné dvouhry a dvou čtyřher s kladnou bilancí 2:1. Podělíte se o své poznatky ze zápasů?
První den jsem v singlu prohrál s Marcosem Baghdatisem, který je na tom velmi dobře, je vyhraný z exhibic. Naopak na mně byla trochu vidět nevyhranost, což se ale změní, protože jsem zpátky v tréninku. Budu trávit daleko víc času na kurtu než v posilovně a běháním.

V dalších dnech jste už ale pro svůj tým pomohl získat body ve čtyřhře…
Z Davis Cupu jsme zvyklí, že čtyřhry jsou velmi důležité, což se potvrdilo i tady. Vyhráli jsme všechny tři čtyřhry, které nám zajistily polovinu všech našich bodů.

Uspěl jste po boku Tommyho Haase i Lleytona Hewitta. Zatímco s Haasem se znáte velmi dobře, s Hewittem se jednalo o společnou premiéru…
S Tommym Haasem jsme od roku 2004 sousedé na Floridě, jsme kamarádi, navíc v závěru našich kariér jsme spolu na turnajích hrávali čtyřhru. Vždy se mi s ním hrálo moc dobře a to se potvrdilo i teď. A Lleytona Hewitta, mimochodem nového člena tenisové Síně slávy, jsem vždy obdivoval za jeho ukrutnou bojovnost a zápal, což potvrzuje i dnes. Zvládli jsme velmi náročný debl proti Baghdatisovi s Robredem a právě tento zápas nám zajistil výhru v celém klání. Oba debly byly vyrovnané až do konce, rozhodlo pár míčků, takže i pro diváky to bylo velmi atraktivní. Bylo krásné znovu zažít zápasové nervy, ze všech byl cítit obrovský hlad po vítězství.

Ve vašem týmu se mimořádně dařilo Davidovi Ferrerovi, který opanoval s přehledem všechny tři své dvouhry. S oblíbeným Španělem jste odehrál řadu epických bitev včetně té ve finále Davis Cupu 2009, teď ale byl vaším týmovým parťákem. Jak na vás působil?
David je stále v neuvěřitelné kondici a formě. Viděl jsem, jak i v rozehrávce maká od prvního do posledního míče na sto procent. Troufám si říct, že hrál ze všech účastníků nejlíp. Je to skvělý parťák. Uvnitř našeho týmu jsme mu dali cenu MVP, tedy že byl nejužitečnějším hráčem (anglická zkratka MVP znamená Most valuable player, pozn. red.). Náš týmový duch byl výborný, už se všichni včetně kapitána těšíme na pokračování.

Před začátkem akce jste hodně mluvil právě o Ivanovi Lendlovi. Jak mu svědčila kapitánská role?
Seděla mu skvěle. Celou dobu nás se svým krásným humorem tlačil do práce. Hrát pod ním a zjišťovat, jak přemýšlí a co sleduje, pro mě bylo velmi obohacující. Trávili jsme spolu spoustu času i mimo kurt. Ivan nás při večeřích bavil historkami z dob, kdy sám hrával. Pro nás všechny to byly výjimečné chvíle.

Popíšete ještě podrobněji program hracích dní?
Přes den jsme se všichni rozehráli, společně jsme obědvali. I když se začínalo hrát až v sedm večer, teplo bylo pořád extrémní, takže zápasy na osm vítězných gemů nám braly hodně sil. Po prvním hracím dnu někteří hráči cítili nějaké bolístky, takže jsme byli hodně času na fyzioterapii, abychom se dali dohromady na další utkání. Někteří účastníci sice měli ještě sponzorské povinnosti nebo rozhovory, ale čas jsme většinou trávili spolu. Za svých aktivních kariér jsme si všichni hleděli svého, hlavně aby nikdo o tom druhém moc nevěděl. Tady jsme ale seděli všichni pohromadě, otevírali jsme se jeden druhému, probírali jsme i soukromí. Organizátoři pro nás navíc připravili zajímavou návštěvu výrobny olivového oleje, měli jsme tam také ochutnávku. Právě v Pule se totiž vyrábí olivový olej, který byl sedm let vyhlášen jako nejlepší na světě.

Zmínil jste, že se účastníci akce i dost otevřeli. Je někdo, kdo vás obzvlášť překvapil?
Třeba Lleyton Hewitt byl dříve dost nepřístupný, ale v Pule to byl naprosto skvělý parťák. On a Ivan Lendl navíc spolupracovali s trenérem Tonym Rochem, takže k sobě měli blízko. Všechno přirozeně plynulo, nikdo na nic netlačil, po všech stránkách to bylo moc příjemné.

Stihli jste vítězství nad výběrem Pata Cashe oslavit?
Poslední hrací den jsme končili těsně před půlnocí, poté byla společná večeře obou týmů s organizátory, která byla úplně v pohodě. Ještě jsme z pozice hráčů probrali všechny tři dny, přece jenom to byl první ročník. Oslava nebyla žádná, protože všichni odlétali hned příští den brzy ráno do svých domovů. Kromě toho hlavní finále se uskuteční v listopadu v Dubaji, takže oslava by se měla pošetřit až tam.

Platí, že mezitím se bude konat ještě střetnutí v Černé Hoře?
Zatím je to v plánu, mělo by se hrát v září. Uvidíme, jestli nenastanou nějaké změny. Nicméně ať už bude další díl kdekoliv, všichni se moc těšíme.

Kompletní výsledky Legends Team Cupu v Pule

Tým Ivana Lendla – Tým Pata Cashe 12:6
Pondělí (vítězství za bod)
RADEK ŠTĚPÁNEK – Marcos Baghdatis (CYP) 5:8
Haas (GER), Hewitt (AUS) – Baghdatis (CYP), Nalbandian (ARG) 8:6
David Ferrer (ESP) – Tommy Robredo (ESP) 8:5

Úterý (vítězství za 2 body)
David Ferrer (ESP) – David Nalbandian (ARG) 8:1
Haas (GER), ŠTĚPÁNEK – Nalbandian (ARG), Robredo (ESP) 8:6
Lleyton Hewitt (AUS) – Tommy Robredo (ESP) 4:8

Středa (vítězství za 3 body)
David Ferrer (ESP) – Marcos Baghdatis (CYP) 8:3
Hewitt (AUS), ŠTĚPÁNEK – Baghdatis (CYP), Robredo (ESP) 8:7 (10:7)
Tommy Haas (GER) – Tommy Robredo (ESP) 4:6