Jeden týden, dva tituly. Mládež je naší prioritou, pochvaluje si Kaderka

- Karel Jedlička, Michal Hladký

Jeden týden, dva tituly. Český ženský tenis se může pyšnit hned dvěma dalšími úspěchy, o které se postaraly reprezentační výběry do šestnácti a čtrnácti let. Starší dívky si v Mariánských Lázních podmanily mistrovství Evropy, ty mladší pak v Prostějově dokonce světový šampionát. Všichni, kteří se na dosažení zmíněných úspěchů podíleli, se dnes dočkali ocenění na slavnostním setkání v sídle Českého olympijského výboru.

„Mládež je naší prioritou, bez sebeobětování rodičů, kteří si navíc nechají poradit od odborníků, by to vůbec nebylo možné. Máme nejpropracovanější systém turnajů, tréninkových středisek, výjezdů, skvělé trenéry i kapitány,“ řekl novinářům prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

Pro něj je to už pátý světový titul hráček do čtrnácti let, který český tenis za jeho funkční období vybojoval. U toho prvního na konci minulého tisíciletí symbolicky nechyběla Petra Cetkovská, současná kapitánka výběru. „Bavila jsem se s holkami i o tom, ale spíše jsem se jim snažila předávat zkušenosti, které jsem nasbírala za dvacet let na okruhu,“ poznamenala.

A připomněla sérii peripetií, které její svěřenkyně Lauru Samsonovou, Alenu Kovačkovou a Elišku Forejtkovou potkaly. „Ztracená zavazadla v Itálii před semifinálovým zápasem Summer Cupu nám nedošla dva dny, sháněly jsme vše od náhradních triček po zubní kartáčky, abychom mohly hrát. Na cestě zpátky jsme zase zmeškaly letadlo, přesto se holky chovaly profesionálně a vůbec nebrblaly.“

Pochvalami na adresu svých svěřenkyň nešetřil ani kapitán týmu do šestnácti let David Škoch. „Je to fantastický úspěch, tým byl skvěle poskládaný. Máme skvělou jedničku Terezu (Valentovou), která je schopná porazit každého ve své kategorii, Lucka (Urbanová) s Majdou (Smékalovou) se výborně doplňují,“ řekl na adresu mistryň Evropy z akce v Mariánských Lázních.

Zmíněná patnáctiletá Valentová, která se v juniorském žebříčku ITF nachází na 24. místě, se svými vysokými ambicemi rozhodně netají. „Chci vyhrát každý turnaj, kterého se zúčastním. Určitě chci získat grandslamovou trofej a jet na olympiádu,“ plánuje vycházející česká hvězda.

Předseda ČOV Jiří Kejval by se určitě dalším úspěchům pod pěti kruhy nebránil. A že těch tenisových bylo v posledních letech požehnaně. „Když jedu kamkoli do ciziny, tak je tenis hlavní téma. Všichni se ptají, jak to děláme, že hlavně v ženské kategorii vychováváme stále nové skvělé holky,“ doplnil Kejval.


Galerie