Je to zklamání, smutní Azarenková. Bělorusku nepustili do Kanady

- Michal Hladký

Bývalá světová jednička Viktoria Azarenková se tisícovky v Torontu nezúčastní. Běloruské tenistce kanadské úřady neschválily vízum, kvůli čemuž se do země javorového listu nemohla vydat. Rodačka z Minsku o tom informovala v neděli prostřednictvím sociálních sítí.

„Bohužel jsem se musela odhlásit z turnaje v Torontu, protože mi nebylo schváleno vízum. Je to zklamání. Jsem smutná, že se nezúčastním jednoho ze svých oblíbených podniků,“ uvedla ve vyjádření na sociálních sítích Azarenková, jež se teď přesune na Western & Southern Open do Cincinnati. 

Třiatřicetiletá tenistka se zúčastnila ve své kariéře National Bank Open desetkrát, přičemž nejlepších výsledků dosáhla v letech 2008, 2010 a 2011, kdy dokráčela do semifinále. Na amerických betonech letos zatím odehrála jeden turnaj, minulý týden ve Washingtonu nestačila ve čtvrtfinále na Číňanku Si-jü Wang.

ATP i WTA nepatří mezi asociace, které by po invazi Ruska na Ukrajinu výrazněji omezovaly ruské a běloruské sportovce. Vypadá to, že problémy s účastí reprezentantů zmíněných zemí nebudou mít ani severoamerické státy.

Vždyť v nejlidnatějším kanadském městě se tento týden představí Rusky Veronika Kuděrmetovová a Darja Kasatkinová či Běloruska Aryna Sabalenková. Podle všeho by tedy mělo být zamítnutí víza Viktorie Azarenkové spíše výjimkou.

Se světovou dvacítkou tak můžeme počítat pro nadcházející US Open, kde se může pyšnit finálovými účastmi z let 2012, 2013 a 2020. Vloni ji ve Flushing Meadows zastavila Garbiňe Muguruzaová, která třetí kolo grandslamu ovládla po setech 6:4, 3:6 a 6:2.