ITF

Na druhý pokus už to vyšlo! Paroulek získal v Novém Sadu premiérový titul

- Redakce

Český tenista Tadeáš Paroulek (969.) se raduje ze zisku premiérového titulu ve dvouhře! Minulý týden Paroulek ještě finále na antukovém turnaji kategorie ITF 15 v srbském Novém Sadu nezvládl, o sedm dní později však na tom samém místě úspěšně složil reparát, když ve finále porazil domácího Kristijana Juhase (1164.) po setech 7:5, 7:6(3).

Paroulek měl povedený vstup do finálového utkání, když hned v prvním gemu sebral Juhasovi podání. Náskok jednoho brejku si ale neudržel a už se zdálo, že první sada směřuje k rozuzlení v tiebreaku. Ke zkrácené hře však nakonec nedošlo, český tenista měl totiž silný závěr setu. Za stavu 5:5 využil i svůj druhý brejkbol v prvním setu a na svém podání následně první sadu uzavřel.

Také v prvním gemu druhé sady si 22letý český tenista vypracoval příležitost na brejk, avšak oba brejkboly tentokrát neproměnil. V sedmém gemu už sice Paroulek Juhasovo podání získal, nicméně brejk následně nedokázal potvrdit.

Vyrovnaný druhý set nakonec dospěl až do tiebreaku, ve kterém Paroulek v úvodu prohrával 2:3. Následně ale získal pět bodů v řadě, čímž uzavřel druhý set i celý zápas.

A mohl začít slavit první titul ve dvouhře ve své seniorské kariéře.

Paroulkova cesta do finále srbského turnaje vedla přes čtyři soupeře. V prvním kole se aktuálně 969. tenista světového žebříčku utkal s Argentincem Lorenzem Joaquinem Rodriguezem (930.), jehož po více než dvou hodinách boje porazil 7:6(5), 6:2, přestože v utkání hned čtyřikrát přišel o svůj servis.

V následném osmifinále pak musel Paroulek otáčet duel s Italem Marcellem Serafinim (713.), jelikož první set prohrál 4:6. Ve zbytku utkání už byl ale suverénní a zbývající dva sety vyhrál 6:0, 6:1. Zejména ve druhém setu se mohl Paroulek spolehnout na svůj servis, po prvním podání vyhrál všech devět výměn.

Čtvrtfinále bylo nejkratším Paroulkovým vystoupením na turnaji, jeho ukrajinský soupeř Oleksandr Ovčarenko (428.) totiž zápas po 68 minutách za stavu 1:6, 0:3 ve svůj neprospěch skrečoval.

Pokud Paroulek ve čtvrtfinále ušetřil nějaké síly, využil je v semifinále, kde se mu do cesty postavil Francouz Florent Bax (893.). Souboj o finále trval dvě hodiny a 22 minut a na jeho konci slavil po setech 7:5 a 6:4 český tenista. Jednalo se o velmi otevřené utkání, které dohromady nabídlo hned 25 brejkbolů. V jejich proměňování byl úspěšnější český tenista, který zužitkoval čtyři, zatímco jeho soupeř jen dva, což rozhodlo.

Za vítězství na turnaji v Novém Sadu si Paroulek na své konto připíše 15 bodů a čeká ho výrazný vzestup žebříčkem. Po započítání finálové účasti z minulého týdne a dnešního triumfu by měl poskočit na hranici kolem 700. příčky.

Meridiana 2, Novi Sad (muži, SRB, 15 000, USD, antuka)
Finále dvouhry
TADEÁŠ PAROULEK (969.) – Kristijan Juhas (SRB, 1164.) 7:5, 7:6(3)