Svijany Open: Lehečka vydřel postup do finále. Jebavý s Pavláskem titul nezískali

- Redakce, Jan Kousal

Liberecký challenger má za sebou předposlední hrací den. První nasazený Jiří Lehečka otevřel celý sobotní program soubojem s francouzským kvalifikantem Giovannim Mpetshim Perricardem. V souboji o postup do finále se rval přes dvě a půl hodiny a nakonec zvítězil v tiebreaku třetího setu. Později odpoledne deblisté Roman Jebavý a Adam Pavlásek neuspěli v souboji o titul a prohráli s Rakušany Oberleitnerem a Oswaldem.

Lehečka vydřel postup do finále
Svijany Open 2022 nebudou letos bez českého finalisty! Postaral se o to Jiří Lehečka (65.), který absolvoval náročnou dvouapůlhodinovou bitvu s kvalifikantem Giovannim Mpetshim Perricardem (493.). První nasazený v dramatickém semifinálovém klání zvítězil 6:4, 6:7(5), 7:6(5).

Lehečkovi se v utkání výrazně dařilo na podání, když odvrátil všechny tři brejkboly soupeře. Na returnu si český hráč vypracoval v průběhu utkání naopak hned 13 brejkbolů, uspěl ale pouze v jednom případě, když soupeři prorazil podání v úvodní hře prvního setu. Díky tomu se také nakonec ujal vedení 1:0 na sety.

Další dvě sady musely rozhodnout zkrácené hry, a zatímco v prostřední sadě uspěl Perricard, v rozhodujícím dějství byl v koncovce úspěšnější Lehečka.

Česká tenisová jednička si v této sezoně zahraje své druhé finále. V květnu v rakouském Mauthausenu Lehečka nestačil na Jurije Rodionova.

V libereckém souboji o titul si zahraje se Španělem Nicolasem Alvarezem Varonou. Tomu se podařilo porazit Fina Ottu Virtanena po setech 6:1, 2:6, 7:6(4).

Jebavý s Pavláskem v libereckém finále nestačili na Rakušany
Roman Jebavý s Adamem Pavláskem na liberckém challengeru Svijany Open až k samotnému vrcholu nevystoupali. V sobotním finále byli nad jejich síly Rakušané Neil Oberleitner a Philipp Oswald, se kterými prohráli 6:7(5), 2:6.

Se svým působením v Liberci ale mohou být spokojeni. Jebavý bude figurovat nejhůře na 86. místě deblového žebříčku, Pavlásek se pro změnu díky postupu do finále opět přiblíží premiérovému posunu do první světové stovky.

Semifinále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (65.) – Giovanni Mpetshi Perricard (FRA, 493.) 6:4, 6:7(5), 7:6(5)
Otto Virtanen (FIN, 272.) – Nicolas Alvarez Varona (ESP, 269.) 1:6, 6:2, 6:7(4)

Finále čtyřhry
Oberleitner, Oswald (AUT) – JEBAVÝ, PAVLÁSEK 7:6(5), 6:2