Svijany Open: Lehečka zvládl derby a je v semifinále. Macháč končí ve čtvrtfinále

- Redakce

Sedm českých tenistů se představilo během pátečního programu challengeru Svijany Open v Liberci. Ve čtvrtfinále dvouhry zvládl nejvýše nasazený Jiří Lehečka domácí derby a porazil svého krajana Víta Kopřivu. Tomáš Macháč nestačil na Fina Ottu Virtanena a na libereckém challengeru dohrál. Ve čtyřhře se už do finále probili Roman Jebavý a Adam Pavlásek.

Lehečka si v derby poradil s Kopřivou
Jiří Lehečka (65.) potvrdil roli favorita a na challengeru Svijany Open v Liberci postoupil už do semifinále. První nasazený si poradil v derby se svým krajanem Vítem Kopřivou (159.), jehož porazil ve dvou setech 6:4, 6:1.

Vstup do zápasu měl přitom velmi špatný a se ztrátou dvou brejků prohrával v úvodním dějství 0:3. Povedlo se mu ale zcela převzít taktovku střetnutí, skóre otočit a po zisku prvního setu následně v sadě druhé zcela dominovat.

V dalším kole čeká na Lehečku hodně překvapivý semifinalista v podobě Francouze Giovanniho Meptshi Perricarda, až 493. hráče světa a úspěšného kvalifikanta turnaje, jenž ve čtvrtfinále porazil Norberta Gombose.

Macháč v Liberci nestačil na Virtanena
První turnaj od poloviny dubna končí pro Tomáše Macháče (149.) ve čtvrtfinále. Čtvrtý nasazený, který se vrátil na dvorce po vleklém zranění, nestačil na finského tenistu Ottu Virtanena (272.), se kterým prohrál po necelých dvou hodinách 6:2, 3:6, 2:6.

Macháč měl ve třetím setu velkou příležitost, jak uskočit do vedení 2:0, ale nevyužil tři brejkboy. Virtanen si v klíčových chvílích pomohl dobrým podáním, v rozhodující sadě nasázel 8 ze svých 12 es a od stavu 1:2 navíc řádil i na returnu, když získal pět her v řadě a vybojoval postup do semifinále.

Jebavý s Pavláskem si zahrají o titul
Roman Jebavý a Adam Pavlásek vybojovali na challengeru Svijany Open postup do finále čtyřhry. V pátečním semifinále porazili španělsko-brazilský pár Nicolase Alvareze Varonu a Thiaga Seybotha Wilda 6:4, 6:3.

Nouza s Paulsonem do finále neprošli
Challengerový turnaj v Liberci Svijany Open zná první finalisty deblu. O titul bude hrát rakouská dvojice Oberleitner, Oswald která v semifinále přehrála český debl Nouza, Paulson dvakrát 6:3. Nouza s Paulsonem si v zápase nevypracovali jediný brejkbol, naopak třikrát ztratili servis.

Končí dvojka i trojka turnaje
Úvodní dva liberecké čtvrtfinálové zápasy dvouhry přinesly překvapení. S turnajem se předčasně rozloučil druhý nejvýše nasazený Nuno Borges (106.), kterého přehrál jednadvacetiletý Španěl Nicolas Alvarez Varona (269.) 4:6, 2:6. Třetího nejvýše postaveného tenistu Norberta Gombose po setech 2:6, 6:2, 6:7(3) zastavil Francouz Giovanni Mpetshi Perricard (493.).

Čtvrtfinále dvouhry
Norbert Gombos (SVK, 119.) – Giovanni Mpetshi Perricard (FRA, 493.) 3:6, 6:2, 6:7(3)
Nicolas Alvarez Varona (ESP, 269.) – Nuno Borges (POR, 106.) 6:4, 6:2
JIŘÍ LEHEČKA (65.) – VÍT KOPŘIVA (159.) 6:4, 6:1
Otto Virtanen (FIN, 272.) – TOMÁŠ MACHÁČ (149.) 2:6, 6:3, 6:2

Semifinále čtyřhry
NOUZA, PAULSON – Oberleitner, Oswald (AUT) 3:6, 3:6
JEBAVÝ, PAVLÁSEK – Alvarez Varona (ESP), Seyboth Wild (BRA) 6:4, 6:3