Totálně se zbláznil. Lotyš vrhnul raketu přes síť, ve druhém setu zase ohrozil osoby na druhém kurtu

- Jan Vojkůvka

Lotyšský tenista Ernests Gulbis nikdy nebyl mužem, jehož by provázela ctnost nebo slušné chování. Kontroverze provázela celou kariéru zhýčkaného hráče, který měl od otce soukromé letadlo, a jenž skončil dokonce krátce za mřížemi kvůli obtěžování prostitutek. Nyní na sebe opět upozornil na challengeru v Cordenonsu.

Gulbis, jenž minulý týden prošel do finále challengeru v Zugu a zahrál si o titul, byť neúspěšně, poprvé od března 2020, v sobě horkou krev nezapřel. V duelu s Nikolasem Sanchezem Izquierdou sice vyhrál 7:6(5), 6:4, ale jeho chování mu vyneslo dokonce trestný fiftýn.

Napřed dost nelibě nesl dvojchybu v sedmém gemu první sady, kvůli které přišel o podání. V reakci na neúspěch vrhnul svou raketou přes síť až k plotu na druhé straně dvorce. Při cestě k lavičce se pak dost hrubě opřel do celého challengeru: „Zkur*ený turnaj, zku*rvená událost!“ provolávala bývalá světová desítka.

Za svůj čin obdržel varování od umpirového rozhodčího, což mělo posléze ve druhém setu své následky. Za stavu 7:6, 3:2 a 15:30 znovu trefil dvojchybu, kterých v utkání zahrál celkem šest, a vzteky odpálil míček směrem k druhému kurtu, přičemž zasáhl slunečník od sousední lavičky, několik metrů od umpirového rozhodčího, jenž soudcoval souběžně hraný zápas.

Druhé varování znamenalo trestný fiftýn, a to za stavu 15:40 znamenalo automaticky gem pro Sancheze Izquierdu. Trestný fiftýn byl ale jako rudý hadr pro býka a Gulbis začal znovu nadávat...

„Proč? Copak jsem někoho trefil? Vždyť to skončilo na našem kurtu!“ hájil se Gulbis, jehož míček se od slunečníku naštěstí odrazil zpět ke dvorci, na němž hrál a nikoho nezúčastněného nezasáhnul. To ale nebyl důvod k tomu, aby se k chování Lotyše přistupovalo smířlivěji.

„Letěl blízko nějaké osoby? Bylo to deset metrů!“ rozčiloval se. „Přinutíte nás hrát v takových ho*nech (poukazoval na nepříliš kvalitní antukový povrch, pozn. redakce) a pak dostáváme varování. Přivádí mě to k šílenství!“ křičel.

I přes tyto nesportovní projevy nakonec Gulbis postoupil do osmifinále. A nejspíš, co se týče kontroverzního chování, v Itálii neřekl své poslední slovo.