VIDEO: Čínský tenista odnesl kolabující podavačku míčků z rozpáleného kurtu

- Jan Vojkůvka

Obrovské vedro, které panuje v Lexingtonu na turnaji ATP Challenger Tour, si vybralo daň na těch nejzranitelnějších. Podavačka míčků, která stála na rozpáleném kurtu pod přímým slunečním svitem, byla zachráněna před zkolabováním čínským tenistou Ťün-čchengem Šangem, který ji v náručí odnesl do stínu a postaral se o ni, dokud nebyla schopná dvorec opustit.

Horko, které každoročně provází v těchto měsících tenisové turnaje, si neustále vybírá nejrůznější oběti. Od tenistů, kterým je špatně ze sportování pod pálícím sluncem, až po podavače míčků, kteří musí na rozpálených kurtech stát a většinou nemají šanci uniknout do stínu.

Kolaps jedné z podavaček přerušil letos i challenger v Prostějově, kde ve finále jedna z dívek nekontrolovaně padla k zemi a musela pro ni přijet sanitka. V Lexingtonu se naštěstí podobnému kolapsu povedlo zabránit, a to díky pohotové reakci Ťün-čchenga Šanga.

Sedmnáctiletý tenista, který v červenci vystoupal na první místo juniorského žebříčku, přestože na juniorském okruhu nehraje od loňského září, si během utkání prvního kola lexingtonského challengeru se Stefanem Dostanicem všiml, že se jedné z podavaček udělalo nevolno. Aktuálně 344. hráč světa, jemuž se predikuje zářná budoucnost, k dívce přispěchal a snažil se zjistit, co se děje.

Důvodem zdravotních problémů bylo horko, kvůli kterému dehydrovaná ballgirl sotva stála na nohou. Šang ji pohotově vzal do náruče a odběhl s ní do stínu ke své lavičce, kde ji usadil a postaral se o ni. Zatímco byl přivolán týmový lékař, Šang ji otevřel láhev s vodou a za krk položil ledový obklad, kterým se pokusil následky horka zmírnit.

To se mu také povedlo, protože dívka po chvilce vstala a byla odvedena z rozžhaveného kurtu do zázemí, kde byla turnajovým lékařem vyšetřena.

Šang po krátké pauze porazil Dostanice a následně v osmifinále vyzrál i na Michajla Kukuškina. V pátek si zahraje o postup do premiérového semifinále na challengeru s prvním nasazeným Romanem Safjullinem.