Svijany Open: Macháč je mezi nejlepší osmičkou! Lehečka s Kopřivou vybojovali vzájemné čtvrtfinále

- Redakce

Čtvrteční program libereckého challengeru nabídnl zbývající osmifinálové zápasy dvouhry a kompletní čtvrtfinále čtyřhry. V singlu se představili všichni čtyři domácí tenisté, kteří uspěli v úvodním kole a dění na kurtech odstartovalo derby mezi Andrewem Paulsonem a Vítem Kopřivou, ve kterém zvítězil favorizovaný Kopřiva. Ve čtvrtfinále si zahraje s turnajovou jedničkou Jiřím Lehečkou, který ve třech setech zdolal Sumita Nagala z Indie. Postup následně vybojoval i Tomáš Macháč, jenž ve dvou setech porazil Oliela z Izraele.

Macháč vyhrál i druhý zápas
Tomáš Macháč (149.) se při svém návratu na kurty nachází ve velmi slušné formě. Český hráč, který vynechal více než čtvrt roku kvůli zranění žeber, se v osmifinále Svijany Open popasoval s izraelským tenistou Yshaiem Olielem (320.), kterého porazil 6:3, 6:4.

V utkání Macháč předvedl skvělý výkon na servisu, jelikož nečelil ani jednomu brejkbolu. K tomu si pomohl i deseti esy. Na returnu se naopak prosadil ve druhé hře první sady a ve třetím gemu druhého setu, což mu k výhrám v obou dějstvích stačilo.

Ve čtvrtfinále si zahraje s finským tenistou Ottou Virtanenem (272.), který ve třech setech zdolal Francouze Manuela Guinarda.

Lehečka vybojoval postup do čtvrtfinále
První nasazený Jiří Lehečka (65.) nezaváhal ani ve svém druhém utkání na libereckém challengeru a prošel do čtvrtfinále. Ve čtvrtečním osmifinálovém klání se na kurtu zdržel necelé dvě hodiny a porazil Inda Sumita Nagala (552.) 6:4, 1:6, 6:3.

Nagal, který je bývalým 122. hráčem světa, ale od loňského čtvrtfinále na ATP v Buenos Aires hraje pod své možnosti, českého favorita potrápil. A to i ve třetím setu, ve kterém se mu povedlo dvakrát uspět na returnu. Lehečka však zaznamenal hned čtyři brejky a v deváté hře na returnu proměnil hned první mečbol.

V dalším kole jej čeká souboj se sedmým nasazeným Vítem Kopřivou.

Kopřiva zvládl v Liberci derby
Vít Kopřiva (159.) uspěl v osmifinále libereckého challengeru a postoupil mezi nejlepší osmičku turnaje. V dopoledním utkání na Svijany Open si poradil se svým krajanem Andrewem Paulsonem, kterého porazil za necelé dvě hodiny 6:4, 1:6, 6:3.

Jak naznačuje výsledek, nebylo to pro Kopřivu snadné. Navíc se dostal do problémů i ve třetím setu, v němž se Paulson prosadil na returnu v páté hře a dostal se do vedení 3:2. Kopřiva ovšem nezazmatkoval a povedl se mu nejen rebrejk, ale zároveň během svého obratu vyhrál hned čtyři gemy v řadě, čímž utkání zakončil.

Videa po zápasech čtyřhry

Osmifinále dvouhry
ANDREW PAULSON (415.) – VÍT KOPŘIVA (159.) 4:6, 6:1, 3:6
Manuel Guinard (FRA, 153.) – Otto Virtanen (FIN, 272.) 2:6, 6:1, 6:7(1)
JIŘÍ LEHEČKA (65.) – Sumit Nagal (IND, 552.) 6:4, 1:6, 6:3
Yshai Oliel (ISR, 320.) – TOMÁŠ MACHÁČ (149.) 3:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Bergevi (SWE), Vanšelbojm (UKR) – Oberleitner, Oswald (AUT) 6:7(5), 6:7(6)
Erler, Miedler (AUT) – NOUZA, PAULSON 6:1, 3:6, 1:10
Alvarez Varona (ESP), Seyboth Wild (BRA) – KOPŘIVA, POSPÍŠIL 6:0, 7:6(5)
FOREJTEK, VRBENSKÝ – JEBAVÝ, PAVLÁSEK 4:6, 3:6