Další trenér. Nevýrazné výkony Raducanuové má zlepšit strůjce vzestupu Kontaveitové

- Jan Vojkůvka

Loni byla velkou senzací na okruhu WTA. Vše odstartovala postupem do osmifinále Wimbledonu, srpnovým finále v Chicagu a následnou pohádkovou jízdou na US Open, kde prošla bez ztráty setu skrz kvalifikaci až k samotnému titulu. Od té doby ale Emma Raducanuová tápe, k čemuž pravděpodobně přispívá i neustálé změny na trenérském postu.

Mnozí mladičké Raducanuové vyčítali, že po životním úspěchu hodila svého kouče Andrewa Richardsona přes palubu. Byl to krok vskutku nečekaný. A jak se ukazuje, nejspíš to byl počátek nečekaného trápení rozjeté Britky.

Sám Richardson přitom nahradil Nigela Searse, který dovedl Raducanuovou do osmifinále Wimbledonu. Spolupráce však fungovala. Dokud si mladá Britka nevymyslela, že potřebuje někoho zkušenějšího. Trenéra, který to zná na nejvyšším okruhu.

Najala Torbena Beltze, který trénoval například Angelique Kerberovou. Úspěch z toho ovšem nebyl, Raducanuová vyhrála od začátku roku 2022 jen dva zápasy, dalších pět prohrála a v dubnu spolupráci ukončila.

Po dlouhém hledání nového kouče nakonec nyní padla volba na Dmitrije Tursunova. Je však otázkou, zda se jedná o volbu správnou, jelikož bývalý ruský tenista má kvůli válce na Ukrajině údajně problémy se získáváním víz.

Co se ale profesního hlediska týče, lépe si vybrat nemohla a právě Tursunov může být tím mužem, kdo z ní vymačká maximum. Už to během trenérské kariéry dokázal. Vytáhl do užší světové špičky Arynu Sabalenkovou a probudil oheň v Anett Kontaveitové.

S Estonkou slavil ve druhé polovině minulé sezony hned čtyři tituly na okruhu WTA, dotáhl ji na Turnaj mistryň a ještě v únoru s ní ukořistil trofej v Dauhá. Pak ale přišly obtíže s cestováním a Kontaveitová se s Tursunovem nakonec v červnu rozešla.

Byl to nečekaný krok, vždyť díky němu dosáhla největších úspěchů kariéry. Pokud však je pravdou, že měl Tursunov problémy se získáváním víz, jak zmínila estonská média, nejspíš se jednalo o logický krok.

Nyní tak tento trenér, který dokáže z tenistek dostat maximum, má být tím, jenž probudí v Raducanuové opět šampionku. Její výkonnostní propad od loňského US Open je totiž nebývale velký.