Livesport Prague Open: Bouzková vybojovala premiérový titul na okruhu WTA!

- Redakce

Český turnaj WTA Livesport Prague Open má po roce znovu domácí šampionku! Stala se jí Marie Bouzková (66.), která vyhrála vůbec první titul na nejvyšším okruhu v kariéře. V nedělním finále porazila Rusku Anastasii Potapovovou (59.) 6:0, 6:3.

Bouzková se do finále na okruhu WTA probojovala počtvrté v kariéře a podruhé letos. Zatímco v předchozích finálových kláních tahala za kratší konec, v Praze potvrdila parádní formu z celého turnaje a bez ztráty setu dokráčela až k premiérovému titulu.

Její schopnosti v průběhu turnaje poznaly i další české hráčky Linda Nosková s Dominikou Šalkovou. Na cestě do finále Bouzková vyřadila rovněž Rakušanku Krausovou a Rusku Selechmetěvovou, které stejně jako Potapovové udělila kanára.

„Je to něco neskutečného. Nemohla jsem si ani vysnít svůj první titul na lepším turnaji,“ zářila Bouzková na pozápasové tiskové konferenci a zavzpomínala na své předchozí finálovové neúspěchy. „Všechna tři finále předchozí finále byla těžká. Byly to třísetové zápasy a vždy mi to o kousek nevyšlo. Ale tady doma se mi to povedlo.“

V souboji s Potapovovou česká hráčka dominovala zejména v prvním setu a za pouhých 27 minut soupeřce nadělila zmíněného kanára. Výborně vstoupila i do druhého setu, ovšem po brejku v prvním gemu se poprvé na returnu prosadila i Potapovová.

Z divoké úvodní pasáže s celkem pěti brejky nakonec vyšla lépe česká hráčka, která se ujala vedení 3:2 a výhodou jednoho servisu k dobru a postupně kráčela za vítězstvím. Svou výhru v samém závěru ještě zvýraznila sedmým brejkem v utkání.

Česká hráčka v utkání předváděla solidní výkon a prakticky nechybovala. Oproti tomu Potapovová se v mezihře extrémně trápila a zaznamenala neskutečných 44 nevynucených chyb, což je s ohledem na počet odehraných gemů obrovské číslo.

Ziskem titulu na Livesport Prague Open čtyřiadvacetiletá Češka pravděpodobně vyrovná své kariérní žebříčkové maximum a v pondělním vydání by měla figurovat na 46. místě.

Potapovová se titulu dočkala ve čtyřhře
Anastasia Potapovová, která neuspěla ve finále dvouhry, se zisku turnajové trofeje dočkala ve čtyřhře. Spolu s Janou Sizikovovou vyhrály finálový duel, ve kterém se objevily hned čtyři Rusky, nad Angelinou Gabujevovou a Anastasií Zacharovovou po setech 6:3, 6:4.

Sestini Hlaváčková se rozloučila s kariérou
Mezi finálovými zápasy ve dvouhře a čtyřhře se konala na centrálním kurtu pražské Sparty rozlučka Andrey Sestini Hlaváčkové s kariérou. Úspěšná česká deblistka, která ve čtvrtek odehrála poslední zápas po boku Lucie Hradecké, se s tenisovým životem rozloučila za přítomnosti své rodiny.

Během ceremoniálu dojatou Sestini Hlaváčkovou potěšilo připravené video, které zmapovalo největší úspěchy její kariéry. Po jeho zhlédnutí už trojnásobná grandslamová šampionka, dvojnásobná vítězka Fed Cupu a stříbrná olympijská medailistka dala své definitivní sbohem.

Finále dvouhry
Anastasia Potapovová (59.) – MARIE BOUZKOVÁ (66.) 0:6, 3:6

Finále čtyřhry
Gabujevová, Zacharovová (-) – Potapovová, Sizikovová (-) 3:6, 4:6