Livesport Prague Open: Bouzková je bez ztráty setu ve finále, v derby si poradila s Noskovou

- Redakce

Turnaj Livesport Prague Open pomalu vrcholí a v sobotu nabídl předposlední hrací den. V pikantním domácím derby se povedlo Marii Bouzkové navázat na své výkony z předchozích kol a ve dvou setech porazit sedmnáctiletou Lindu Noskovou. Vybojovala tím postup do svého druhého letošního finále, ve kterém se utká s Ruskou Anastasií Potapovovou.

Marie Bouzková (66.) pokračuje ve výborných výkonech a na Livesport Prague Open zvládla i čtvrté utkání bez ztráty setu. V sobotním semifinále si poradila také se sedmnáctiletou Lindou Noskovou (112.), kterou porazila 7:6(4), 6:3 a ukončila její spanilou pouť turnajem.

Bouzkové se v prvním setu nepovedlo dopodávat a udržet vedení 5:3, jelikož Nosková v desáté hře srovnala na 5:5. Sada ovšem dospěla do tiebreaku, v němž byla Bouzková o trochu lepší hráčkou a ujala se vedení 1:0 na sety.

Ve druhé sadě se Nosková pokusila něco s vývojem střetnutí udělat, a dokonce uskočila do vedení o brejk, načež měla v pátém gemu další dva brejkboly. Bouzková však další ztrátu podání nepřipustila a naopak se od stavu 1:3 nastartovala k rozhodující pětigemové šňůře, díky které otočila na 6:3 a zápas zakončila.

Skončila tím životní jízda mladičké Noskové, která si vůbec poprvé v kariéře zahrála na okruhu WTA semifinále a zajistila si díky tomu posun do elitní světové stovky.

„Nebylo to nic moc. V prvním i druhém setu jsem měla nějaké šance, je škoda, že jsem je nevyužila. Maruška ale hrála dobře a dohrála to dobře,“ shrnula Nosková, která je ale celkově se svým vystoupením na Livesport Prague Open spokojena.

„Byl to určitě skvělý turnaj, jsem ráda, že jsem využila volnou kartu. Budu se těšit na další rok. Těší mě hlavně to, že jsem zvládla fyzicky i mentálně koncovku zápasu s Alizé Cornetovou,“ doplnila.

„Byl to hodně fyzický zápas. Hrály jsme dlouhé výměny, rozhodlo strašně málo. Linda mě pořád tlačila, pořád jsem musela někam běhat. Myslím, že to byl dnes hodně napjatý zápas,“ řekla po utkání Bouzková, která si výrazně pomohla servisem.

„Sedm es v jednom zápase, to je asi rekord mojí kariéry. Na podání jsem se cítila dobře. Hlavně mě servis podržel, když byl důležitý stav, což mi určitě hodně pomohlo,“ dodala finalistka Livesport Prague Open.

Soupeřkou Bouzkové bude Potapovová
Ve druhém semifinále Livesport Prague Open se prosadila ruská tenistka Anastasia Potapovová (59.), která tak bude nedělní soupeřkou Marie Bouzkové v souboji o titul. Turnajová sedmička v sobotu na dvorci strávila rovnou hodinu, během které porazila Číňanku Čchiang Wang (141.), 6:3, 6:0.

Kaderka je s průběhem turnaje i výkony Češek nadmíru spokojený
„Byl to moc hezký a napínavý zápas nejen výborných tenistek, ale také slušných, pokorných a pracovitých holek, což člověka potěší dvakrát tolik. Čeká nás finále, kde bude Češka, tak co může být lepšího?“ uvedl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, který si pochvaloval i organizaci turnaje Livesport Prague Open.

„Je to tu bezvadné a vše funguje, jak má. Český tenisový svaz je spoluinvestorem turnaje a máme tu koordinačně-partnerskou roli,“ podotkl.

Na turnaji kategorie WTA 250 zazářily kromě Noskové i další české teenagerky, jež tak nabraly důležité zkušenosti na elitním okruhu. „Lucii Havlíčkové to na kurtu neuvěřitelně letí. Je vysoká, skvěle servíruje a hraje velmi dobře takticky. Prohrála s ní Barbora Palicová, která také hrála neuvěřitelný tenis. Člověk kouká, co dnes dokážou mladé holky hrát,“ doplnil Kaderka.

Rozlučka s Andreou Sestini Hlaváčkovou přesunuta na neděli
Oficiální rozloučení s Andreou Sestini Hlaváčkovou se uskuteční nakonec v neděli po 1. finálovém zápase na centr kurtu. Ihned po skončení slavnostního ceremoniálu po prvním zápase, které je plánované ve 13:00, bude na kurtu následovat rozlučka.

Semifinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (66.) – LINDA NOSKOVÁ (112.) 7:6(4), 6:3
Anastasia Potapovová (59.) – Čchiang Wang (CHN, 141.) 6:3, 6:0

Semifinále čtyřhry
Gabujevová, Zacharovová (-) – M. Katóová (JPN), S. Murrayová Sharanová (GBR) bez boje, Murrayová Sharanová kvůli nemoci nenastoupí