Daviscupový rekordman má další milník. Padesátiletý Vicini je nejstarším vítězem zápasu

- Jan Vojkůvka

Stát se profesionálním sportovcem v San Marinu je úkol vskutku náročný. Většina sportovců funguje na amatérské či polo-profesionální úrovni a stejně je tomu v případě Domenica Viciniho. Již padesátiletý tenista San Marina se však i tak dokázal tento týden znovu zapsat do historie bílého sportu. Stal se totiž nejstarším vítězem zápasu v Davis Cupu.

San Marino je sice jednou z nejstarších evropských republik, ale také je jednou z nejmenších. Stát se profesionálním sportovcem v zemi, která má 33 tisíc obyvatel, je úkol nesmírně obtížný a většina sportovců má svá civilní zaměstnání. Čeští sportovní diváci znají San Marino hlavně z fotbalových hřišť, kde proti české reprezentaci stanuli v utkání například pošťaci či policisté.

Domenico Vicini, který se věnuje tenisu, rovněž není profesionálem v pravém slova smyslu. Tenis je přesto jeho život, přestože se nikdy výrazněji neprosadil. Zahrál si několik turnajů na domácí půdě coby divoká karta, odehrál v devadesátých letech několik tzv. satelitů a ve čtyřhře se prosadil na žebříček ATP, přičemž jeho maximem bylo 652. místo.

Přesto tento rodák z městečka Finale Ligure je hráčem, který je zapsán jako daviscupový rekordman. V roce 2019 totiž ve svých 47 letech a 318 dnech vyhrál jako nejstarší tenista utkání ve dvouhře. A tento týden přidal další rekord, když se v padesáti letech stal nejstarším vítězem daviscupového zápasu, tentokrát ve čtyřhře.

Spolu s Marcem de Rossim uspěli v rámci IV. skupiny v deblovém utkání proti albánské dvojici Martinovi Muedinimu a Mariovi Ziliovi. Nejen, že tím dopomohli k vítězství San Marina v poměru 3:0 na zápasy, ale ještě se tím Vicini stal už trojnásobným rekordmanem Davis Cupu.

Vedle rekordů nejstaršího vítěze zápasů ve dvouhře a čtyřhře je totiž Vicini rovněž rekordmanem v počtu zápasů, do kterých v týmové soutěži nastoupil. Během dlouhé kariéry naskočil celkem do 99 daviscupových utkání (myšleno celkový zápas, ne jednotlivá dílčí střetnutí, pozn. redakce) a už jen jeden start jej dělí od pokoření magické stovky, na kterou před ním ještě nikdo nedosáhl.

Vicini, jemuž bude v září 51 let, debutoval v Davis Cupu v roce 1993 ve III. skupině euro-africké zóny v Zambii. Tehdy hrál na kurtu, který popsal jako směs cukru a vody, na které načrtnuté lajny velmi rychle mizely. Svůj debut ale oslavil vítězstvím 4:6, 6:2, 6:4 nad Slovincem Blažem Trupejem.

Od té doby ukončil daviscupovou kariéru v roce 2015, načež se vrátil v roce 2019 a nyní i v roce 2022, kdy znovu vyslyšel volání své vlasti. V celkem 99 zápasech Davis Cupu naskočil ve dvouhře do 76 utkání s bilancí 47 výher a 29 porážek. Odehrál rovněž 66 duelů ve čtyřhře s bilancí 18-48.

Několikanásobný účastník Her malých států Evropy, na kterých vybojoval celkem čtyři stříbné a tři bronzové medaile, může jubilejní stý zápas Davis Cupu odehrát už v pátek proti Islandu. Pokud se tedy nominuje do některého z utkání. Po svém deblovém parťákovi Marcovi de Rossim totiž letos převzal post hrajícího kapitána San Marina.