Šalková děkovala fanouškům. Pomáhali mi víc a víc, líčila po třetí výhře na turnaji

- Marek Bartošík

S turnajem Livesport Prague Open se málem loučila už v prvním kole kvalifikace, nyní se může Dominika Šalková těšit na osmifinále hlavní soutěže! Členka pořádajícího klubu TK Sparta Praha si v domácím prostředí vyšlápla už na tři zkušené soupeřky, naposledy vyřídila v úvodním kole hlavní fáze se ztrátou pouhých pěti gemů Švýcarku Ylenu In-Albonovou.

Výhra 6:1 a 6:4 nad světovou hráčkou číslo 123 Ylenou In-Albonovou je pro osmnáctiletou Dominiku Šalkovou (421. v žebříčku WTA) velkým úspěchem. A to mohlo mít utkání ještě jasnější výsledek, talentovaná Češka si však připravila pro diváky na poslední chvíli zápletku.

„Od začátku jsem hrála výborně. Na kurtu jsem se do stavu 6:1, 5:1 a 40:15 cítila neskutečně, všechno mi šlo. Pak jsem neproměnila nějaké mečboly a začala být nervózní, naštěstí jsem to ale zvládla. Jsem opravdu ráda, že jsem prošla přes první kolo,“ libovala si Šalková, jež nakonec využila až sedmý mečbol.

Ještě předtím musela nejen zabojovat s nervozitou, ale také odvrátit dva brejkboly soupeřky na 5:5. „Když jsem prohrála třetí mečbol, říkala jsem si: ‚Týjo, abych vůbec dostala další šanci!‘ Ale naštěstí jsem to zvládla, i když to bylo těsně,“ uvědomuje si členka páté stovky rankingu WTA.

Šalková už o víkendu v areálu tenisové Sparty skolila Astru Sharmaovou (200.), s níž přitom prohrávala 2:6, 1:3 a 0:30, a také Natalii Vichljancevovou (265.). Při zápasech jí drželi palce nadšení fanoušci, kteří teprve osmnáctiletou Češku podpořili také v klíčových chvílích souboje proti In-Albonové.

„Diváci viděli, že jsem pak byla nervóznější, a tak mi každým míčem pomáhali víc a víc. Je to neuvěřitelný pocit. Jsem sice trochu zvyklá z juniorských grandslamů, ale tady jsou domácí fanoušci, což je úplně něco jiného. Užívám si i to, že chtějí fotky a podpisy,“ dodala s úsměvem Šalková.

Za jízdu z kvalifikace do osmifinále má česká naděje nyní jistých 48 bodů do žebříčku, které by ji měly posunout ze 421. na přibližně 340. příčku. O ještě výraznější vzestup světovým pořadím zabojuje ve středečním derby proti Marii Bouzkové (66.).

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 251 750 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Ylena In-Albonová (SUI, 123.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (421.) 1:6, 4:6


Galerie