US Open: Hlavní soutěž má jistou 10 českých zástupců včetně Muchové

- Marek Bartošík

Osm českých žen a dva muži můžou počítat se startem v hlavní soutěži letošního US Open, které začíná 29. srpna. Devět z nich včetně loňských čtvrtfinalistek Karolíny Plíškové a Barbory Krejčíkové si zajistilo účast díky pořadí v žebříčku, členka druhé stovky rankingu Karolína Muchová využije na newyorském grandslamu chráněný žebříček. Mezi přihlášenými nechybí ani Serena Williamsová, Stan Wawrinka či Novak Djokovič.

Také závěrečný grandslam sezóny, tedy US Open, bude mít bohaté české obsazení. Na zveřejněné startovní listině se nacházejí Jiří Lehečka, Jiří Veselý, Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Marie Bouzková, Tereza Martincová, Kateřina Siniaková a díky chráněnému žebříčku i Karolína Muchová, jež se kvůli vleklým zdravotním potížím propadla až na aktuální 164. příčku.

Podle očekávání je v seznamu přihlášených také wimbledonský šampion Novak Djokovič, nad jeho účastí ale visí otazník, jelikož není očkovaný proti onemocnění covid-19. Nahlášen je i Alexander Zverev, který na tour absentuje od ošklivého zranění kotníku ze semifinále Roland Garros.

Američtí fanoušci můžou vyhlížet další útok Sereny Williamsové na rekordní 24. grandslamovou trofej ze singlu. Čtyřicetiletá hvězda si vypomohla stejně jako Muchová chráněným žebříčkem.

Takzvaný „protected ranking“ využili také Stan Wawrinka, Borna Čorič, Kyle Edmund, Aljaž Bedene, Nadia Podoroská, Laura Siegemundová, Jevgenija Rodinová a Taylor Townsendová.

Na letošním US Open naopak nebudou startovat mimo jiné stále rehabilitující Roger Federer a také Anastasija Pavljučenkovová, která se omluvila kvůli zranění levého kolene.