Zemětřesení v kalendáři ATP! Čínské turnaje se kvůli opatřením proti covidu neuskuteční

- Marek Bartošík

Asociace tenisových profesionálů (ATP) informovala, že se už potřetí v řadě kvůli tamním opatřením proti onemocnění covid-19 neuskuteční žádné turnaje v Číně. Mužský kalendář tak přijde o jednu akci kategorie ATP Masters 1000 (Šanghaj), jednu „pětistovku“ (Peking) a další dva podniky základní kategorie ATP 250 (Čcheng-tu a Ču-chaj). Už dříve vypadly z turnajového plánu kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu Petrohrad s Moskvou.

O výrazném zásahu do podzimního kalendáře rozhodli zástupci ATP, kteří zrušili všechny letošní čínské turnaje kvůli mimořádně přísným restrikcím proti covidu-19. Tenisová veřejnost se zároveň dozvěděla o náhradách za čtyři odpadlé akce na území Číny (plus za zrušené ruské turnaje v Petrohradu a Moskvě).

Zvýšení kategorie a zároveň změny termínu se dočkalo Astana Open v kazašském Nur-Sultanu, kde se ve dnech 3.–9. října uskuteční podnik kategorie ATP 500 (tedy ve stejném týdnu jako jiná „pětistovka“ v japonském Tokiu).

Do kalendáře nově přibude hned šest turnajů základní úrovně ATP 250, jež získaly roční licenci. Jedná se o americké San Diego (od 19. září), jihokorejský Soul a izraelský Tel Aviv (od 26. září), italskou Florencii a španělský Gijón (od 10. října) a také italskou Neapol (od 17. října).

V Itálii se tak letos uskuteční hned pět akcí pod hlavičkou ATP. Kromě antukového Masters v Římě, které se tradičně konalo v první polovině května, a již zmíněných klání ve Florencii a Neapoli figurují v kalendáři ještě listopadové Next Gen ATP Finals pro hráče do 21 let v Miláně a klasický Turnaj mistrů v Turíně.

Kompletní kalendář ATP pro zbytek roku 2022 naleznete zde.