Simona mezi elitou. Halepová stoupá žebříčkem výdělků, před ní jsou jen sestry Williamsovy

- Marek Bartošík

Simona Halepová patří bezesporu mezi největší stálice posledního desetiletí na okruhu WTA. Řada kvalitních výsledků jí přináší kromě slávy a stovek týdnů v Top 10 žebříčku i mimořádně vysoké finanční odměny. Třicetiletá Rumunka si dosud vydělala tenisem bezmála 40 milionů amerických dolarů, což ji řadí v historickém pořadí na třetí místo za sestry Serenu a Venus Williamsovy.

Na přelomu dubna a května si Simona Halepová postupem do čtvrtfinále na antukovém Mutua Madrid Open vydělala 210 366 dolarů, díky nimž předskočila v tabulce finančních odměn z turnajů do té doby třetí Marii Šarapovovou (38,8 milionu dolarů).

Po madridské „tisícovce“ zapsala někdejší světová jednička Halepová mimo jiné účast v semifinále Wimbledonu a dvou dalších travnatých akcí (Bad Homburg, Birmingham), aktuálně tak svítí na jejím „tenisovém účtu“ částka 39 663 297 dolarů (přibližně 949 milionů korun).

Lépe jsou na tom v celkovém součtu pouze Venus Williamsová (42,3 milionu dolarů) a nedostižná Serena Williamsová (94,6 milionu). Všechny zmíněné tenistky samozřejmě inkasují další astronomické částky díky sponzorským smlouvám.

Aktuální turnajové odměny jsou – nehledě na inflaci – podstatně vyšší než v předchozích desetiletích, a proto „pouze“ dvojnásobná grandslamová šampionka Halepová v této statistice hravě překonává vítězku 22 grandslamů Steffi Grafovou či legendární Martinu Navrátilovou (obě si přišly na necelých 22 milionů dolarů).

Z českých tenistek je v pořadí „prize money“ nejvýše sedmá Petra Kvitová (34,2 milionu), kterou následuje patnáctá Karolína Plíšková (23,6 milionu). O jednu příčku před Plíškovou je trojnásobná grandslamová šampionka Ashleigh Bartyová, jež letos v březnu nečekaně ukončila kariéru.

Kompletní žebříček, aktualizovaný k datu 18. července 2022, si můžete prohlédnout zde.