Kam se ztratil Federer? Legendární Australan poskládal perfektního hráče bez Švýcara

- Marek Bartošík

Pokud už dostala jakákoliv tenisová legenda úkol sestavit ideální prototyp hráče, zpravidla alespoň na některý z úderů umístila Rogera Federera. Někdejší světová deblová jednička Mark Woodforde se však vydal jinou cestou, když na úkor populárního Švýcara upřednostnil jeho rivaly i dřívější hvězdy bílého sportu.

Experti opakovaně oceňují na hře Rogera Federera jeho vynikající forhend, přesné a variabilní podání či skvělou smeč a voleje. Australan Mark Woodforde ale překvapivě ve svém výběru tzv. „perfektního hráče“ ani jednu z předností Federera nezmínil.

Šestapadesátiletý Woodforde, který ve své kariéře nasbíral dvanáct grandslamů ve čtyřhře a pět v mixu, vsadil na jiné tenisové legendy. Jako hráče s nejlepším servisem zvolil Peta Samprase, forhendem ho oslnil Andre Agassi, bekhendem pak Novak Djokovič se Stefanem Edbergem.

Jako nejlépe returnující hráče označil Novaka Djokoviče, Andyho Murrayho a Rafaela Nadala, posledního zmíněného vybral i jako mentálně nejvíce odolného tenistu. Za hru na síti pochválil Johna McEnroea a Martinu Navrátilovou, smeč si oblíbil u svého parťáka Todda Woodbridge, s nímž získal jedenáct grandslamových trofejí včetně šesti wimbledonských.

Alespoň malou náplastí pro fanoušky Federera může být to, že Woodforde vyhodnotil servis Švýcara jako jeden z nejkvalitnějších (v užším výběru tzv. „čestných zmínek“ se nacházejí ještě John Newcombe a Pancho Gonzales).