Vrbenský těží z kvalitní formy! V Kasselu vyhrál už druhý červencový titul

- Jan Vojkůvka

Ve výborné formě se v posledních týdnech nachází Michael Vrbenský. Bývalý člen třetí stovky světa dělá vše pro to, aby se vrátil na challengerovou úroveň a v červenci vybojoval už svůj druhý titul. Tentokrát si podmanil turnaj kategorie ITF M25 v německém Kasselu, kde ve finále porazil po 163 minutách hry domácího pátého nasazeného Sebastiana Faselowa 7:5, 6:7(3), 6:2.

Cesta za nejcennějším titulem od roku 2019, kdy Vrbenský triumfoval na pětadvacítce v Říčanech, byla hodně náročná. Už v semifinále ze sebe musel český hráč vymáčknout to nejlepší. Čekala jej totiž odveta s Raphaelem Collignonem, který jej vyřadil minulý týden ve čtvrtfinále v Marburgu.

S dvacetiletým Belgičanem to byla tuhá bitva, dokonce čelil třem mečbolům, ale nepříznivý vývoj skóre nakonec zvrátil a zvítězil 3:6, 7:6(3), 7:6(5). A takřka tříhodinová bitva jej čekala i ve finále.

Souboj o titul přitom mohl zakončit o poznání dříve. Ve druhém setu vedl nad Fanselowem už 5:1 a postupně si vypracoval hned šest mečbolů. Fanselow ale v kritických chvílích zabral, několikrát mu navíc Vrbenský pomohl dvojchybou, a německý hráč si nakonec v tiebreaku vynutil rozhodující set.

Přestože Vrbenský mohl být po ztrátě vedení psychicky dole, nesmírně rychle se oklepal a hned zkraje třetí sady sebral soupeři podání. V pátém gemu navíc přidal další brejk, nakonec se znovu dostal do vedení 5:1, a v osmé hře šel podávat na vítězství.

Dotáhnout finále do vítězného konce bylo ale znovu náročné. Fanselow odvrátil další dva mečboly, tentokrát si to ale Vrbenský utéct nenechal. Přes shodu se dostal k devátému mečbolu a esem jej konečně proměnil.

Po triumfu v Bernu si tak Vrbenský připsal v červenci už druhý titul. Celkově se jedná o jeho šestou trofej na okruhu ITF.

Wilhelmshöhe Open, Kassel (muži, GER, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Sebastian Fanselow (GER, 321.) – MICHAEL VRBENSKÝ (465.) 5:7, 7:6(3), 2:6