Nejstarší challenger slaví čtyřicetileté výročí. Kteří Češi dokázali turnaj ovládnout?

- Michal Hladký

První ročník antukového Tampere Open se uskutečnil v roce 1982. Od té doby uplynulo přesně 40 let, finský podnik si tak stále drží statut nejtradičnějšího challengeru na okruhu. A do jeho historie se zapsali i čeští singlisté, kteří tamní podnik ovládli hned ve třech případech.

Tampere Open jistě má speciální místo v srdci Jiřího Lehečky. Rodák z Kněžmost ve třetím největším městě Finska vloni oslavil svůj premiérový titul ve dvouhře na okruhu ATP Challenger Tour, když ve finále přehrál Argentince Nicoláse Kickera po setech 5:7, 6:4 a 6:3.

Nicméně dvacetiletý reprezentant není jediným Čechem, jemuž se povedlo ovládnout tradiční challenger s čtyřicetiletou historií. V roce 1998 tam triumfoval Tomáš Zíb, o rok později pak Radomír Vašek. Právě druhý zmíněný hráč se tehdy radoval i ve čtyřhře, a to po boku Petra Dezorta.

Finský podnik si podmanilo i několik velkých hvězd tenisového světa. Jmenovitě například Belgičan David Goffin (2014), Švéd Robin Söderling (2003), domácí Jarkko Nieminen (2001 a 2002) či Nor Christian Ruud (1993), otec Caspera, současného pátého tenisty světového žebříčku.  

Přestože se poprvé Tampere Open odehrálo v roce 1982, letošní ročník jubilejním 40. nebude. Předloni totiž organizaci antukového klání zhatila koronavirová pandemie.

Z českých zástupců se na turnaji s dotací 45 730 euro, který startuje nedělní kvalifikací, představí pouze Jonáš Forejtek (232.), jenž v úvodní rundě vyzve Němce Maximiliana Marterera (145.). Pozice nasazené jedničky připadla Argentinci Juanu Manuelu Cerúndolovi, 114. tenistovi rankingu ATP.