Konečně se dočká! Lleyton Hewitt bude po odkladech uveden do síně slávy

- Jan Vojkůvka

Bývalý první hráč světa Lleyton Hewitt se už 24. února 2021 dozvěděl, že bude uveden do tenisové síně slávy. Kvůli covidu a zhoršené možnosti cestování však byl samotný ceremioniál poměrně dlouhou dobu odkládán. V sobotu, po více než 500 dnech, se však Australan konečně dočká.

Mezinárodní tenisová síň slávy se nachází v americkém Newportu, kde právě probíhá turnaj ATP. Při této příležitosti proběhne v sobotu večer slavnostní ceremoniál k uvedení Lleytona Hewitta mezi legendy bílého sportu.

Na tento okamžik jednačtyřicetiletý Australan čekal bezmála rok a půl. Že bude uveden do síně slávy, se dozvěděl v den svých čtyřicátých narozenin, tedy 24. února 2021. Covid však znemožnil konání tradiční ceremonie už minulý rok. Letos tomu ovšem už nic nebrání.

Dostat se do síně slávy přitom není vůbec jednoduché. Je to tak trochu jako vyhrát grandslam. Není tak divu, že Hewitt bude jediným, kdo bude do této společnosti uveden. Pokud se totiž chce hráč dostat mezi smetánku, musí získat minimálně 75 % souhlasných hlasů zkombinovaných z hlasování oficiální poroty a veřejnosti.

Kupříkladu letos se do hlasování o uvedení do síně slávy dostali Cara Blacková, Juan Carlos Ferrero, Ana Ivanovičová, Carlos Moya, Flavia Pennettaová a Lisa Raymondová. Nikdo z nich však nesplnil podmínku získat potřebných 75 %.

Kariéra nového člena síně slávy
Bývalý sedmnáctý junior světa a držitel celkem pěti juniorských trofejí zanechal v profesionálním tenise nesmazatelnou stopu. Poprvé se mezi dospělými objevil v březnu 1996 na tehdejších turnajích kategorie Satellites. Postupně se prodíral nejen na ITF futury a challengery, ale také do nejvyšší kategorie.

Přelomový pro něj byl rok 1998, kdy vyhrál nejen svůj první (a jediný) challenger v Perthu, ale také senzačně triumfoval na turnaji ATP v Adelaide. V šestnácti letech to byla jeho vůbec první singlová trofej mezi elitou, kterých nakonec během kariéry vybojoval 30.

Největšími tituly byly jednoznačně triumfy v roce 2001 na US Open a o rok později ve Wimbledonu. V obou letech také ovládl Turnaj mistrů. Naposledy se z titulu ve dvouhře radoval v červenci 2014 na turnaji v Newportu, kde nyní bude uveden do síně slávy.

Kromě toho získal tři tituly na okruhu ATP ve čtyřhře včetně triumfu na US Open 2000. Hewitt byl také poctivým reprezentantem a v letech 1999 a 2003 vybojoval s Austrálií prvenství v Davis Cupu. Rovněž v roce 2001 vyhrál World Team Cup v Düsseldorfu.

Jeho úspěchy jej katapultovaly také na post světové jedničky. Na čele žebříčku strávil dohromady 80 týdnů, což z něj z tohoto hlediska dělá desátého nejúspěšnějšího tenistu historie.