Lehečka potvrdil v Jasech roli favorita. Vylepší si osobní maximum a bude znovu českou jedničkou

- Jan Vojkůvka

První nasazený hráč challengeru v Jasech Jiří Lehečka splnil ve čtvrtečním osmifinále roli favorita a postoupil mezi nejlepší osmičku turnaje. Český tenista si poradil za 131 minut s Rusem Andrejem Čepelevem, kterého porazil 6:4, 4:6, 6:4 a znovu vylepší své žebříčkové maximum. Zároveň se stane novým nejlepším Čechem na žebříčku ATP.

Lehečka už jednou byl českou mužskou tenisovou jedničkou. Stalo se tak 14. února, kdy poprvé v kariéře pronikl do první stovky světa a vystřídal na pozici nejlepšího českého muže Jiřího Veselého. Tuto pozici ale udržel jen dva týdny, než Veselý vybojoval postup do finále v Dubaji. V pondělí si ovšem oba Češi znovu pořadí prohodí.

Lehečkovi k tomu pomohl nejen vlastní postup do čtvrtfinále, ale také odhlášení Jiřího Veselého z turnaje v Newportu. Zkušených Čech sice vybojoval na podniku ATP postup do osmifinále, do něj však nenastoupil kvůli obnovenému zranění stehenního svalu. Tím se prozatím souboj o nejlepšího Čecha na žebříčku ATP na dálku rozhodl.

Nebylo to ale jen odhlášení Veselého z Newportu, co dvacetiletého rodáka z Mladé Boleslavi na pozici české jedničky katapultovalo. Přestože mu vůbec nevyšla travnatá část sezony, kterou zakončil se třemi porážkami v řadě, v Jasech prošel už do čtvrtfinále, což má velký vliv i na jeho současné pořadí v rankingu.

Poté, co udolal Čepeleva, který měl ve třetím setu hned tři brejkboly (Lehečka všechny odvrátil), si v živém pořadí zajistil posun na nové osobní maximum. Tím je v tuto chvíli 65. místo (přeskočit jej mohou v tuto chvíli pouze tři hráči, což by i tak znamenalo nové osobní maximum). U toho přitom ani zdaleka nemusí skončit.

Jako nasazená jednička je Lehečka největším favoritem rumunského challengeru. V případě, že by se mu skutečně povedlo dokráčet až k turnajovému titulu, měl by na kontě 850 bodů, což by jej vyneslo až na 54. místo světového žebříčku. Úspěch by mu zároveň výrazně pomohl i v následujícím období. Během následujících tří týdnů totiž odepíše hned 128 bodů.

Dalším soupeřem Jiřího Lehečky bude 215. hráč světa Lucian Darderi. Ital v osmifinále porazil po setech 5:7, 7:5, 7:6(6) Dalibora Svrčinu.