Sedlo mi prostředí i míče, pochvaluje si po životním titulu Nosková. A teď hurá do Prahy!

- David Schlegel, Filip Lefenda

Linda Nosková si minulý týden dokráčela v Německu pro svou dosud největší trofej mezi dospělými. Na antuce ve Versmoldu ovládla sedmnáctiletá Češka stotisícový podnik ITF, když ve finále povolila o deset let starší Belgičance Bonaventureové pouhé čtyři gemy. „Mé výkony se postupně zlepšovaly. Je to nejlépe hodnocená akce, kterou jsem zatím vyhrála. Titul řadím vysoko,“ libuje si v rozhovoru pro Tenisový svět loňská vítězka pařížské juniorky, jež si v pondělním vydání žebříčku WTA vylepšila osobní maximum už na 113. pozici.

Minulý týden jste vyhrála stotisícový turnaj v německém Versmoldu. Jak vysoko ho ve vašich úspěších řadíte?
Nebylo to jednoduché. Konzistentně jsem začala hrát až možná od čtvrtfinále. Mé výkony se postupně zlepšovaly. S turnajem jsem spokojená. Je to nejlépe hodnocená akce, kterou jsem zatím mezi dospělými vyhrála, proto titul pochopitelně řadím dost vysoko.

V osmifinále jste s Avdějevovou odvracela těsným forhendem po čáře mečbol. Neměla jste strach, že byl míč v autu?
Trochu ano. Byl hodně do boku i do dálky. Nikdo ale nic nehlásil. Ulevilo se mi. Za to, že jsem utkání nechala dojít do takového stavu, si mohu sama.

Jak jste tento vyrovnaný zápas viděla? V čem byla soupeřka tak nebezpečná?
Nehrálo se mi s ní moc dobře. Už jsem s ní jednou prohrála. Sice to bylo dávno, ale věděla jsem, že mi její hra nesedí. Dost dobře servírovala, v tom nade mnou měla převahu. Bylo i hodně větrno. Hodně krát jsem nemohla výměnu dohrát tak, jak jsem chtěla. Spíše jsem se přizpůsobovala počasí. Myslím, že jsem ji měla porazit výraznějším rozdílem. Musím ale uznat, že hrála opravdu dobře.

Poté jste porazila Francouzku Paquetovou, s níž jste v minulosti odehrála hodně dramatický zápas (výhra 7:6, 5:7 a 7:6 v semifinále dubnového podniku v Croissy-Beaubourgu – pozn. red.) Tentokrát jste zvítězila jednoznačně 6:3 a 6:2. Čím to bylo?
Vím, že je to dobrá tenistka. Má zkušenosti s grandslamy a vysokou výkonnost. Pořád se pohybuje okolo stovky. Věděla jsem, že to může být těžký zápas jako ten minulý. Její hra mi ale hodně sedí. Byl to úplný opak předešlého utkání s Avdějevovou. Po většinu střetnutí jsem diktovala tempo a ukončovala výměny přesně tak, jak jsem chtěla.

V semifinále jste vedla nad Maďarkou Janiovou 6:2 a 3:1, nakonec jste ale musela postup urvat až skrze třetí sadu. Brala jste i tento mač tak, že jste ho měla vyhrát ve dvou dějstvích?
Určitě. Tři sety byly zbytečné. V polovině toho druhého změnila hru, je to obranářka. Když do toho chodila a snažila se se mnou držet tempo, tak jí to moc nevycházelo a já ji fyzicky přehrávala. Pak začala více běhat, rotovat balony a používat čopy. Nereagovala jsem zprvu úplně ideálně, čímž jsem prohrála set.

Ve finále jste porazila velmi hladce 6:1 a 6:3 Belgičanku Bonaventureovou. V průběhu zápasu asi nebylo pochyb o tom, že vyhrajete. Věřila jste si?
Soupeřku jsem moc neznala, jen z vidění. Nikdy jsme spolu ani netrénovaly. Netušila jsem, do čeho jdu. Věděla jsem ale, že pohyb není její nejsilnější stránkou. Jde o šikovnou levačku, ale jelikož se moc nehýbe, musí to vynahrazovat svým zápěstím. Když měla jen trochu nahraný míč, zahrála mi ho do rohu. Nutila mě běhat.

Když jste vyhrála turnaj posledně, v rozhovoru jste přiznala, že po herní stránce to nebylo úplně ono. V jaké fázi se v tomto směru nacházíte teď?
Ze začátku turnaje nebyla má hra optimální. Postupně jsem se rozehrála. Sedlo mi prostředí i míče. Jsem ráda, že jsem turnaj dokázala vyhrát, byť to nebylo jednoduché.

Ve Versmoldu jste vynechala čtyřhru. Šlo o záměr?
Přesně tak. Byla jsem přihlášena i na turnaj WTA do Maďarska, ze kterého jsem se musela v průběhu turnaje odhlásit. Nestihla bych se dopravit na místo. Podobné by to bylo, kdybych ve Versmoldu zůstávala třeba jen kvůli deblu.

Na poslední chvíli jste se odhlásila z Wimbledonu. Upřednostnila jste body do žebříčku před možností vydělat slušné peníze? Nebo šlo o zdravotní důvody?
Zdravotně jsem v pohodě, tím to nebylo. Bavila jsem se s trenérem a rozhodla se sama. Nemám úplně nejlepší přechody mezi povrchy, bylo by to zbytečně komplikované. Raději jsem proto zůstala na antuce a teď se připravím na beton. Na tuto část sezony se těším. Aktuálně jsem doma a budu startovat na Prague Open. Na turnaj do Olomouce se nechystám.

V žebříčku se pomalu posouváte na hranici první stovky. Jde vše podle plánu?
Bylo by skvělé, kdybych se jakkoliv dostala do hlavní soutěže US Open. Pravděpodobně to ale neklapne, chybí mi deset, možná patnáct míst. Už se tím příliš nezaobírám. Budu ráda i za účast v kvalifikaci. Myslím, že jsem tento půlrok hrála dobře. Musím se připravit hlavně na Austrálii. Získat body, abych se dostala do hlavní soutěže alespoň tam.

Teď vás tedy čeká turnaj WTA v Praze, kde budete startovat díky divoké kartě. Co pro vás tato akce znamená?
Je to velký turnaj. Bude tam spousta vysoko postavených hráček. Pro nás Češky to nebude jednoduché. Na druhou stranu můžeme těžit z domácího prostředí. Doufám, že se nám bude dařit.

Budete v Praze startovat i ve čtyřhře?
Ještě netuším. Mám nějaké poptávky, jelikož se sama se svým deblovým žebříčkem do turnaje nedostanu. Jedině na volnou kartu.

Jaký bude váš další program po turnaji v Praze?
Je možné, že budu hrát nějaké turnaje WTA. Plán ještě není nachystán ze sta procent, šance tam ale je. Poté se vydáme na US Open, případně i na nějaký přípravný turnaj před grandslamem.

Na čem jste s trenérem Tomášem Krupou v poslední době nejvíce pracovali?
Vždy je na čem pracovat. U mě je to hodně nahoru a dolů, což dost věcí dokáže ovlivnit. Snažím se proto hlavně si udržet konzistentní výkonnost.

Cesta Lindy Noskové za titulem z Versmoldu

1. kolo: LINDA NOSKOVÁ – Ilay Yoruková (TUR, 591.) 6:2, 6:1
Osmifinále: LINDA NOSKOVÁ – Julia Avdějevová (595.) 6:7(4), 6:4, 7:6(3)
Čtvrtfinále: LINDA NOSKOVÁ – Chloé Paquetová (FRA, 110.) 6:3, 6:2
Semifinále: LINDA NOSKOVÁ – Reka-Luca Janiová (HUN, 129.) 6:2, 4:6, 6:2
Finále: LINDA NOSKOVÁ – Ysaline Bonaventureová (BEL, 141.) 6:1, 6:3