Korupční skandál na obzoru? Dva členové TOP 50 prodávali své zápasy, tvrdí německý novinář

- Jan Vojkůvka

Německý novinář Jannik Schneider a německý deník ZDF přišli s vážným obviněním. Podle jejich zjištění mají být běloruský trenér Jegor Jacjuk a členové TOP 50 Nikolozov Basilašvili a Aslan Karacev, zapleteni do sportovních podvodů, tzv. match fixingu. Vyplývá to z tajných dokumentů z vyšetřování ITF.

Match fixing, volně přeloženo ovlivňování výsledků, je nešvar, který se stále větším pokrýváním sportovních událostí sázkovými kancelářemi trápí celý svět. Tenis nevyjímaje. Nyní se však na světlo světa dere velký korupční skandál, v jehož centru by měl být běloruský trenér Jegor Jacjuk. Muž, který vedl i Nikoloze Basilašviliho a Aslana Karaceva.

S Basilašvilim, aktuálně 25. hráčem světa, měl Jacjuk cestovat a mentorovat jej zhruba 18 měsíců od roku 2013. S Karacevem, loňským semifinalistou Australian Open a aktuálně 40. tenistou žebříčku, měl pro změnu spolupracovat mezi roky 2018 až 2021.

Podle Jannika Schneidera, německého novináře na volné noze, který spolupracuje mimo jiné se zmíněnou ZDF, měli oba tenisté dostat minimálně dvakrát peněžní nabídku, když ovlivní své zápasy. Celkem se spekuluje o pěti případech. Podvodům se však samotný Jacjuk věnuje mnohem více a dlouhodobě a není zřejmé, kolik tenistů do sázkařské spirály vlastně vtáhnul.

Vždy má u sebe spoustu peněz
„Roky je zapojen do ovlivňování a pracuje s lidmi, kteří mají co dočinění s podvody v Rusku a východní Evropě,“ řekl Schneiderovi aktivní východoevropský trenér, který si přál zůstat v anonymitě. Důvodem je strach ze sázkařského gangu, jenž v tomto regionu operuje.

„Vždy má u sebe velký balík peněz a hledá mladé hráče, co mají problémy. Ať už finanční nebo psychické. Hráče, které může svými penězi ovlivnit,“ pokračoval anonymní zdroj ve svém vyprávění o praktikách běloruského kouče. A nakousl také jeho práci s členy elitní padesátky žebříčku ATP.

„Jacjuk velmi blízce spolupracoval také s Karacevem a Basilašvilim, oba dlouhé roky sledoval. Oba jsou neuvěřitelně talentovaní. Ale také měli zprvu finanční problémy, velké slabiny a klesali žebříčkem. Oba v kritickém okamžiku jejich kariér oslovil,“ upozornil.

Třicetiletý Basilašvili v roce 2013 nedokázal pokračovat ve svém progresu světovým žebříčkem a finanční prostředky se podle všeho tenčily. Pak ale přišel Jacjuk, Gruzínec se opět začal pomalu sunout rankingem a po ukončení spolupráci pronikl poprvé do první stovky žebříčku. Pomoc, kterou mu Jacjuk poskytl, se nezapomíná.

Příběh Karaceva je podobný. Po svém průniku do čtvrté stovky světa stagnoval a mezi lety 2018 a 2019 začal lehce klesat žebříčkem. S Jacjukem nejspíš přišla finanční jistota, větší klid na práci a... také úspěchy. Nikdo asi nezapomene na Karacevovu jízdu na českých challengerech v roce 2020, kdy získal dva tituly a k tomu byl jednou ve finále. Tam započala jeho cesta do první stovky světa, do pozdějšího semifinále Australian Open a také do širší světové špičky.

Vyšetřování se nehýbe, podezření přibývá
Progres obou hvězd však nebyl zadarmo. Podle Schneidera totiž Jacjuk rozhodně nepomáhal z nějakého samaritánského důvodu. A že něco není v pořádku, to dokládá dění z posledních let.

ITIA sice nechce probíhající vyšetřování komentovat, ale rozhodně se příliš nehýbe. Karacev měl být požádán o ovlinění deblových zápasů na challengerech ve Finsku (2019) a Kazachstánu (2020), k tomu byl vyšetřován i s Jacjukem na Roland Garros v roce 2020, o čemž informoval francouzský deník L'Equipe až letos.

Karacev měl dokonce ovlivnit také letošní první kolo čtyřhry na turnaji ATP ve Stuttgartu. Tehdy bylo vsazeno nápadně vysoké množství peněz na porážku Karaceva a Jonathanem Erlichem, kteří ve druhém setu obdrželi kanár od indicko-kanadské dvojice Bopanny a Shapovalova.

Mezitím přitom ITF, respektive ITIA, mlčí. Karacev dál hraje, Jacjuk se dál pohybuje po tenisových okruzích, a jediný, kdo to odnesl, byla Sofia Dmitrijevová. Ta dostala doživotní zákaz přítomnosti na profesionálních okruzích. Zajímavostí je, že se jedná o bývalou přítelkyni Aslana Karaceva.

Ani Basilašvili přitom není zdaleka čistý. Podle ruských médií, které potvrdily spekulace právě Janniku Schneiderovi, je Gruzínec rovněž vyšetřován Jednotkou pro integritu tenisu (zmíněná ITIA). Ač je zřejmé, že Basilašvili byl nejspíš ponoukán k ovlivnění některých zápasů už v minulosti, v současnosti se vyšetřuje jeho účinkování na Wimbledonu 2021.

Podle informací ZDF je vyšetřován jeho zápas prvního kola čtyřhry s Moldovanem Radu Albotem. Gruzínsko-moldavská dvojice tehdy prohrála ve třech setech s Fucsovicsem a Travagliou. Na porážku Basilašviliho s Albotem bylo tehdy vsazeno nebývale vysoké množství peněz dosahující až půl milionu amerických dolarů. ZDF to potvrdilo několik poskytovatelů sázek a lidí obeznámených s touto záležitostí.

Paradoxní na všem je, že ač Schneider a ZDF čerpají nejen z vlastního investigativního vyšetřování, ale také z tajných dokumentů ITF, všichni tři zmiňovaní nejsou suspendováni a ani jejich činnost není pozastavena. A pokud by byla jen část celého příběhu pravda, jedná se o velký korupční skandál, v jehož centru stojí běloruský trenér Jegor Jacjuk.

Jenž se i nadále může pohybovat na profesionálních okruzích a oslovovat nové mladé oběti, kterým finančně pomůže. Ale bude za to na oplátku něco chtít...