Náš produkt zvítězil, radují se v Rusku po Wimbledonu. To vůbec, ohradila se Rybakinová

- Jan Vojkůvka

Jelena Rybakinová dosáhla na Wimbledonu historického úspěchu pro kazašský tenis. Ne každý s tím ovšem souhlasí. Vedle množství tenisových příznivců se ozývají i mnohé osobnosti ruského tenisu, že Rybakinová je ruským produktem, a tedy úspěch v All England Clubu patří Rusku. S tím ale Rybakinová vůbec nesouhlasí.

Přestože Rybakinová reprezentuje Kazachstán od roku 2018 a oficiálně žije v Nur-Sultanu, mnozí ji stále považují za Rusku. Narodila se v Moskvě, kde nadále žijí její rodiče, a tak do ruského hlavního města občas míří i její kroky. Že by se však cítila jako Ruska? To se říct nedá.

Proto byla vcelku překvapená, když ji šéf ruského svazu Šamil Tarpisčev označil jako ruský produkt. „Moc pěkné! Výborně, Rybakinová! Vyhráli jsme Wimbledon. Koneckonců, je to ruská škola,“ radoval se Tarpisčev a zdatně mu sekundovala bývalá světová jednička Jevgenij Kafelnikov: „Není potřeba příliš rozumu k tomu, abyste si koupili hotový produkt,“ napsal vítěz Roland Garros, Australian Open a olympijských her.

Narazil tím na to, že Rybakinová tenisově rostla v Rusku. To je pravda ale jen zčásti. Kazaška totiž neměla takovou podporu ruského tenisu jako mnozí její kolegové. Ač ukazovala ohromný tenisový talent a prodrala se i na třetí místo juniorského žebříčku, finančně zajištěna ani zdaleka nebyla. Svým způsobem se k ní Rusko otáčelo zády v době, kdy to nejvíc potřebovala.

V roce 2018 se rozhodovala, co dál se svou kariérou. Možností příliš neměla. Scházely jí totiž finance k tomu, aby si mohla dovolit kvalitní tým, s nímž by pomalu stoupala na vrchol. Jednou z možností bylo studovat ve Spojených státech a dál tenisově růst na některé z tamních univerzit. Údajně měla až 15 nabídek od amerických univerzit, ale jejím snem bylo dál hrát na profesionální úrovni.

Ač ji otec nabádal, aby některou z nabídek přijala, protože vedle tenisu mohla získat také pořádné vzdělání, což by v Rusku nemohla, Jelena si postavila hlavu. A pak přišlo záchranné laso od Kazachstánu. Kazašský tenisový svaz mladé Rusce přislíbil, že jí pomůže se změnou občanství a také, že jí pomůže s finančními potřebami, aby dál mohla budovat svou tenisovou kariéru.

Jak Rybakinová v jednom z rozhovorů přiznala, Kazaši v ní věřili, a nyní jim jejich důvěru začíná oplácet. I proto třiadvacetiletá tenistka vůbec nesouhlasí s tím, že by byla ruským produktem. A proti slovům ruského šéfa či bývalé světové jedničky se razantně ohradila.

„Přechod z juniorské do profesionální kariéry je velmi obtížný. Je k tomu potřeba dobrý tým. Ne každý je kvůli tomu schopen pokračovat na profesionální úrovni a dosáhnout nějakých úspěchů. To může jen malý počet a já mám svým způsobem velké štěstí. S jejich vyjádřeními samozřejmě vůbec nesouhlasím,“ řekla na otázku, co si myslí o tom, že by měla být ruským produktem.

„Vždy jsem cítila podporu svých krajanů,“ řekla o Kazaších. „Včera, po příjezdu do Kazachstánu, jsem viděla, kolik lidí se přišlo se mnou setkat. Pořád nemohu uvěřit tomu, co se děje. Je to pro mě velká radost a zodpovědnost,“ dodala Rybakinová, která chce část prize money věnovat kazašskému juniorskému tenisu a tamním zvířecím útulkům.