Bartyová: Konce kariéry nelituji! Už stihla vyhrát turnaj v golfu

- Radek Štohl

Loni si touto dobu užívala zisku premiérové wimbledonské trofeje. O rok později však Ashleigh Bartyová sledovala nejslavnější turnaj s velkým odstupem, ve druhé polovině března totiž oznámila konec kariéry. „Tohoto rozhodnutí nelituji, vůbec ne,“ říká na rovinu bývalá světová jednička.

Tečku za profi kariérou provedla měsíc před šestadvacátými narozeninami, tedy v době, kdy její soupeřky jsou na vrcholu sil. Mladá Australanka se na rozdíl od většiny z nich rozloučila ve velkém stylu – ziskem dvou singlových turnajů v řadě, v Adelaide a na Australian Open navíc dohromady ztratila jediný set! „Bylo to v pravý čas, událo se to přesně tak, jak jsem si představovala. Hodně lidí tomu možná stále nerozumí, ale doufám, že mé rozhodnutí respektují,“ přeje si vítězka tří grandslamových trofejí ve dvouhře.

Bartyová poprvé uspěla na French Open 2019, kromě letošního grandslamu v Melbourne zvítězila také na loňském Wimbledonu. Nejen zápasy v All England Clubu si však nechala ujít. „Po konci kariéry jsem viděla asi tolik utkání jako v jejím průběhu, tedy skoro žádná,“ pousmála se. „V životě jsem absolvovala tak velké penzum tréninků a zápasů, že ostatní duely nepotřebuji sledovat. Zřídka se mi stalo, abych s velkým zaujetím sledovala celá utkání,“ připouští rodačka z australského Ipswiche pro deník The Guardian.

Letošní finále ženské dvouhry Wimbledonu obstaraly Ons Džabúrová a Jelena Rybakinová, z premiérové trofeje na turnaji velké čtyřky se radovala Rybakinová. „Musím vás zklamat, ani toto utkání jsem neviděla. Obě mě ale uchvátily, jsou fantastické,“ pěje na ódu na nedávné finalistky.

Tenisové zápasy bývalé světové jedničce očividně nechybí. „Ale kamarádi ano, společně jsme strávili hodně času. Teď už ale žiji v jiném světě, několikahodinové dřiny na kurtu nahradila odlišná rutina. Jelikož jsem však už nějaký čas věděla, že konec přijde, nebylo těžké se přizpůsobit.“

Kromě tenisu a kriketu, ve kterém to dotáhla do australské ligy, má Ashleigh Bartyová slabost pro další sport – golf. Nedávno v něm dokonce vyhrála jeden turnaj. „Internet je v tomto bláznivý! Byl to pouze menší domácí turnaj, hraji ho každý víkend s kamarádkami a moji maminkou. Pokaždé navíc nevítězím, byla to rarita,“ culí se skromě.

„Golf je můj koníček a vždy bude. Moc dobře vím, jak dlouho trvá cesta na úplný vrchol, ať je to v jakémkoliv sportu. Pro golf nemám tu správnou vášeň. Nechce se mi podstupovat ani tu tvrdou cestu. Golf hlavně hraji, abych se zabavila a potkala se s lidmi, které mám ráda,“ uzavírá někdejší světová jednička ve dvouhře.