Federer po dlouhých 25 letech vypadl z žebříčku ATP

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička a dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer sice ještě s tenisem končit nehodlá, svůj návrat však bude muset budovat od nuly. Poprvé od září 1997 neregistruje ve světovém žebříčku žádný bod a z rankingu vypadl. Důvodem je odepsání posledních 600 bodů, které měl za Wimbledon 2019.

Aktuálně čtyřicetiletý Federer se bude muset na turnajích spoléhat na divoké karty či využívat chráněný žebříček. V pořadí okruhu ATP totiž od 11. července nefiguruje.

Stalo se tak poprvé od 22. září 1997, kdy se v šestnácti letech objevil na děleném 803. místě. Od té chvíle se zapsal nesmazatelně do tenisové historie, mimo jiné jako rekordman v počtu týdnů strávených na prvním místě. Tento rekord v roce 2021 prolomil Novak Djokovič.

Švýcarský tenista se naposledy na kurtech objevil v již zmíněném All England Clubu. Loni v červenci došel do čtvrtfinále, ale na základě pozměněných pravidel, která byla dočasně zavedena kvůli covidu, si ponechal polovinu bodů z Wimbledonu 2019. Proto se neustále držel v první stovce světa.

Tomu je však od pondělí konec. Důvodem jsou vleklé zdravotní obtíže, které musel řešit. Podrobil se další operaci pravého kolene a léčba se velmi protáhla. I přes problémy však s kariérou končit rozhodně nehodlá a plánuje comeback.

„Cítím se divně,“ řekl během oslav stého výročí centrálního kurtu Wimbledonu, kam přišel v tmavém obleku a v jiné roli než hráče. „Doufám, že se sem ještě jednou vrátím. Chybí mi to,“ podotkl Federer.

Švýcarův návrat by měl proběhnout po US Open na Laver Cupu. V této sezoně by rád odehrál také turnaj ATP v Basileji a následně se chce připravovat na rok 2023.

Jak vypadá powimbledonské pořadí elitních desítek ATP a WTA a umístění českých tenistů, se můžete podívat zde.