Ze dna zpět na vrchol. Potřeboval jsem znovu nalézt rovnováhu, přiznává Djokovič. S Kyrgiosem půjde na večeři

- Filip Lefenda

Wimbledonské prognózy byly naplněny. Turnaj ovládl počtvrté za sebou a celkově posedmé jeho největší favorit Novak Djokovič. V nedělním finále s Australanem Kyrgiosem sice stejně jako v předchozích dvou kolech prohrál úvodní sadu, ty následující už ale získal i díky přispění protivníka pro sebe. „Jsem neskutečně šťastný. Své výhry neberu jako něco automatického. A už vůbec ne zde na Wimbledonu,“ hlásal po utkání spokojený vítěz, jenž v All England Clubu nenašel přemožitele už 28 zápasů v řadě.

„Každý Wimbledon je pro mě výjimečný. V mém srdci to byl a vždy bude ten nejlepší turnaj. Právě on mě v minulosti hodně motivoval a inspiroval, abych začal s tenisem,“ prozradil po výhře 4:6, 6:3, 6:4 a 7:6(3) Djokovič.

„Tento rok je zcela odlišný než ten předešlý. V prvních měsících jsem na tom nebyl psychicky dobře,“ připomněl rodák z Bělehradu patálie okolo své ostře sledované deportace z Melbourne. „Vše, co následovalo po Austrálii, pro mě představovalo velkou výzvu. Nebylo jednoduché se s touto etapou vyrovnat. Potýkal jsem se s vnitřními turbulencemi,“ vracel se do dob minulých.

„Potřeboval jsem se dát dohromady a znovu nalézt rovnováhu. Z věcí, které se odehrávaly mimo kurty, jsem byl vykolejený a pod tlakem. Nešlo předstírat, že se nic neděje,“ pokračoval Djokovič. Zlom podle něj přišel na květnovém podniku Masters v italském Římě, kde si bez ztráty jediného setu dokráčel po půlročním čekání pro titul.

Ten další přidal o víkendu v All England Clubu, kde triumfoval celkově už posedmé. Srb ovšem přiznal, že ho po špatném začátku vrátil do hry i temperamentní soupeř. „Nezvládl několik výměn. Začal diskutovat se svou lóží. Cítil jsem, že toho mohu využít a vzít mu servis,“ vracel se k situacím z druhého dějství Djokovič. Jeho koncovku si za stavu 5:3 zkomplikoval, když na podání čelil při skóre 0:40 třem brejkbolům. „Ten gem jsem nevyhrál já. Nick si ho prohrál svými chybami,“ pravil upřímně.

Po tomto zlomovém okamžiku již Djokovič neztratil ve zbytku utkání servis a dokráčel si pro celkově už 21. trofej z turnajů velké čtyřky. „Jsem neskutečně šťastný. Své výhry neberu jako něco automatického. A už vůbec ne zde na Wimbledonu,“ netajil se šampion, jenž za svůj triumf vyinkasuje 2 miliony liber (přibližně 58,2 milionu korun). S body do žebříčku ale ze známých důvodů počítat nemůže. V pondělí se proto po odečtu dvou tisíc bodů za loňské vítězství propadl ze třetí příčky na sedmou. V rámci elitní desítky jde paradoxně o jedinou změnu směrem dolů.

Na přetřes přišla během pozápasového interview i společná večera obou finalistů. O tu se den před utkáním vsadili. „Je to začátek našeho skvělého vztahu i mimo kurt. Na pozvání do nočního klubu jsem ale nereagoval. Zrovna vedle mě seděla manželka,“ pobavil Djokovič. „Dáme si večeři, nějaké pití a uvidíme, jak se to vyvine,“ dodala legenda.