Krejčíková nasazenou jedničkou v Budapešti, Veselý začne v Newportu proti veteránovi

- Petr Sumbal

Ani po Wimbledonu se kolotoč tenisových turnajů nezastaví, už příští týden jsou na programu ATP turnaje v Newportu a Bastadu a podniky WTA v Budapešti a Lausanne. V akci budou také čeští zástupci, Barbora Krejčíková bude například plnit roli nasazené jedničky v Maďarsku, Jiří Veselý bude nasazenou sedmičkou v americkém Newportu.

Barbora Krejčíková (14.) s Kateřinou Siniakovou (79.) dnes odehrají finále čtyřhry ve Wimbledonu, příliš mnoho času na odpočinek a vstřebání dojmů z wimbledonské trávy však mít nebudou, protože hned příští týden jsou přihlášeny na turnaj WTA 250 v Budapešti.

Krejčíková pro přechod z trávy na pomalou antuku nedostala soupeřku z nejtěžších, v prvním kole se turnajová jednička střetne s Číňankou Si-jü Wang (105.), s níž má vyrovnanou bilanci 1:1 a letos na Australian Open ji porazila hladce 6:2, 6:3.

O poznání těžší soupeřku bude mít v prvním kole turnaje konaném v maďarském hlavním městě Siniaková, tu čeká souboj s turnajovou čtyřkou Anhelinou Kalininovou (34.) z Ukrajiny, se kterou jediný vzájemný duel v roce 2019 prohrála. Češka se pokusí ukončit sérii tří porážek v prvních kolech turnajů.

V Budapešti bude startovat také Tereza Martincová (61.), ta dostane přidělenu soupeřku, jež vzejde z kvalifikace, která vyvrcholí v neděli. Teoreticky tedy může dojít i na český souboj s Jesikou Malečkovou (217.), která se ve finále kvalifikace utká s Brazilkou Laurou Pigossiovou (124.).

Travnatou sezónu si turnajem v americkém Newportu prodlouží česká jednička Jiří Veselý (69.), v první kole nasazená sedmička narazí na španělského čtyřicetiletého veterána Feliciana Lopeze (240.). Ten sice letos vyhrál zatím pouhý jeden zápas, nicméně právě tráva vždy platila za jeho nejoblíbenější povrch. Také český tenista si však s travnatým povrchem velmi dobře rozumí a pokusí se navázat na povedené vystoupení na Wimbledonu, kde prošel do třetího kola. Jediný vzájemný zápas s Lopezem Veselý v roce 2014 na tvrdém povrchu prohrál.

Další čeští tenisté budou startovat příští týden na chellengerech. Jiří Lehečka (72.), Zdeněk Kolář (119.) jakožto obhájce titulu a Dalibor Svrčina (178.) budou hrát v rumunských Jasech, kde se pokusí kvalifikovat také David Poljak (402.). Martin Krumich (435.) pak zabojuje o hlavní soutěž v nizozemském Amersfoortu.